Kravet: Minskad arbetsbelastning

Sex av tio lärare uppger att det är för mycket att göra på jobbet visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Lärarförbundet startar upprop.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare befinner sig i toppen av Arbetsmiljöverkets statistik över de som har för mycket att göra på jobbet. Just nu samlar Lärarförbundet protester.
– Avtalsrörelsen är ett sätt att komma till rätta med problemen, men den är inte tillräcklig, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS: Så många lärare jobbar fast de är sjuka 

Sex av tio lärare uppger att det är för mycket att göra på jobbet. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Det innebär ytterligare en tveksam topplacering för utbildningsbranschen.

Andelen stressade lärare är större än andelen stressade inom alla andra undersökta yrken, och tio procentenheter högre än snittet för samtliga jobb.

Läget gör att Lärarförbundet samlar in namnunderskrifter för att minska arbetsbelastningen.

– Frustrationen som lärarkåren känner inför den ohållbara arbetsbelastningen och få arbetsgivare och politiker att förstå att det är allvar nu. Ingen tjänar på en slutkörd lärarkår, och i slutändan blir notan dyrare om man inte låter lärare ägna sig åt kärnuppdraget, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Är detta inte en fråga för avtalsrörelsen?

– Avtalsrörelsen är ett sätt att komma till rätta med problemen, men det är inte tillräckligt. Vi behöver politiker som ger verksamheten resurser, i stället för att lägga besparingar på skolan. Politiker som slutar detaljstyra och kontrollera lärarna. Arbetsmiljöproblemen behöver hanteras på många olika sätt, på olika nivåer, säger hon.

LÄSTIPS: Skolavtal 21: Så funkar avtalsförhandlingarna

”Många vill bli kontaktade”

Kampanjens kritiker menar att insamlingen är ett sätt att ragga kontaktuppgifter. Men Johanna Jaara Åstrand påpekar att det går lika bra att skicka in underskriften utan att uppge mejladress.

– Det är inget krav att skriva under. Men vi vet från den här typen av satsningar att det är många som vill bli kontaktade. Det är ett sätt att mobilisera engagemang, att många i kampanjen vi hade mot dokumentationsbördan ville aktivera sig fackligt, säger hon.

Andra branscher i stresstoppen är finans- och försäkringsverksamhet, jord-, skogsbruk och fiske.

Arbetsbelastningen – yrke för yrke

Stressen.jpg

Källa: Arbetsmiljöverket

LÄS ÄVEN

Skolan i anmälningstopp – men få skyddsstopp

Här undervisar lärarna fulla klassrum