Skolan i anmälningstopp – men få skyddsstopp

Arbetsgivarna inom utbildningssektorn har blivit bättre på covid-anmälningar, visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Förskola och skola är branscher där covid-anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökar dramatiskt. Men när det gäller fackens krav på åtgärder och skyddsstopp ligger utbildningsbranschen i lä.

Lästips: Så förvandlade pandemin 24 lärares liv

Under veckorna 7-9 har det inkommit omkring 1 500 ärenden varje vecka till Arbetsmiljöverket, med anmälningar om allvarliga tillbud kopplat till corona. Det skriver TT.

Myndigheten har totalt fått 9 721 tillbudsanmälningar sedan början av 2021, jämfört med 5 221 totalt för 2020.

Utbildningssektorn kommer på andra plats efter vård och omsorg, med 3 306 tillbud – men här inkluderas även elever, och flera anmälningar kan gälla samma händelse.

– Inom skola och förskola har vi sett en markant ökning. Även inom offentlig förvaltning som socialtjänst och handel (har vi sett en ökning), även om vård och omsorg dock fortfarande är den dominerande, säger Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, till TT.

Arbetsgivarna börjar förstå

Enligt Ulrika Scholander är en förklaring till uppgången att allt fler arbetsgivare förstått att de omfattas.

Fram till december var det bara vård- och omsorgspersonal som kunde anmäla enligt 3:3a, allvarliga händelser i arbetet. 

– Vi har förstått att många företag tolkat det som att det är endast inom vård och omsorg som man ska anmäla om exponering skett utifrån coronasmitta. Har det skett en exponering av covid-19 ska det anmälas oavsett vilken verksamhet det handlar om, säger hon, till nyhetsbyrån.

Så anmälde skyddsombuden

När det gäller skyddsombudens begäran om åtgärder ligger utbildningsbranschen inte lika högt. Totalt finns 7 fall av konstaterad covidsmitta registrerade, jämfört med transport- och magasineringsbranschens 97 och vårdens 56.

Tendensen när det gäller skyddsstopp är liknande.

Vid åtta tillfällen har skyddsombud i utbildningsbranschen krävt skyddsstopp. Här toppar vård och omsorg med 51, samt hotell och restaurang med 29. De följs av offentlig förvaltning med 13.



Lästips:32 elever i klassrummet – Lärarförbundet kräver åtgärder