Läsning och våld – svåra frågorna under ministerns lärarråd

Skolminister Lotta Edholm och Sveriges Lärare i Borås möttes under terminens andra lärarråd. ”Till skillnad från paneldebatter känns det vardagligt”, säger Tommi Wärme, ordförande i Borås.

Terminens andra – och sista – lärarråd har samlats i Borås. Under fikatimmarna avhandlade Sveriges Lärare och skolminister Lotta Edholm (L) tidig läsinlärning och hot och våld i låga åldrar.
– Jättebra och avdramatiserat, säger Tommi Wärme, ordförande i Borås.

Läraren Maria Wiman startade en ny mötesrörelse med sin krönika i Vi Lärare.

Hon ville fika med skolminister Lotta Edholm (L) som skred till verket och planerar två möten per termin tillsammans med medlemmar i Sveriges Lärare.

Under onsdagen var det lärare i förskola, förskoleklass och lågstadium som drack kaffe och åt frallor och kaka med skolministern.

Lärarnas önskemål i svåra frågan

Sveriges Lärare i Borås ville diskutera hot och våld i arbetet med små barn.

En tidigare granskning från Arbetsmiljöverket visade att huvudmannen Borås stad inte tillräckligt rapporterade incidenter, och sedan dess har antalet eskalerat.

– Vi har haft flera skyddsstopp på utåtagerande elever i olika åldrar, och vi pratade om lärares rättigheter och mandat, vilken roll, vilket uppdrag och vilka befogenheter lärare har att stävja detta tidigt, säger Sveriges Lärares ordförande i Borås, Tommie Wärme.

... och ministerns

Ministerns önskemål var att diskutera den tidiga läsinlärningen med lärarna på plats.

– Alla fick säga sitt, Lotta Edholm lyssnade och bemötte det hon kunde berätta om och det andra tog ministern med sig, säger han.

Lotta Edholm upplever att hon och lärarna ser likartat på problemet.

– Det var ett mycket givande möte som gav mig många insikter. Jag uppfattade bland annat en samsyn – Som lärare måste kunna känna att man har hela samhällets stöd i ryggen när man agerar. Vi pratade också om att föräldraansvaret behöver återupprättas och var helt överens om att det behöver bli tydligare att det är lärare som bestämmer över undervisningen, inte vårdnadshavaren, säger Lotta Edholm.

Så säger lärarna om lärarrådet

Själva mötesformen får högt betyg av ordföranden Tommi Wärme:

­­– Jättebra! Det var avdramatiserat och uppskattat, till skillnad från paneldebatter känns det vardagligt och ingen är rädd för att prata. De två timmarna flöt på snabbt, säger han.

Nästa lärarråd planeras under höstterminen 2024, men plats och datum är inte spikat.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna efter första mötet med ministern: ”Otåliga”

Regeringslöftet till Maria Wiman efter krönikan: Ett lärarråd

Maria Wiman: Ibland drömmer jag att ministrarna fikar med oss lärare

LYSSNA ÄVEN: 

Lyssna! Skolprofilerna om regeringens ”nya skola”