Lyssna! Skolprofilerna om regeringens ”nya skola”

De tre skolprofilerna och Vi Lärare-krönikörerna Maria Wiman, Fredrik Sandström och Filippa Mannerheim diskuterar regeringens skolpolitik.

Vi Lärare granskar regeringens nya skolpolitik – och låter lärarprofilerna Maria Wiman, Fredrik Sandström och Filippa Mannerheim sätta betyg på förslagen.
Du kan lyssna både på intervjun med skolminister Lotta Edholm (L) och samtalet med de tre skolprofilerna – där poddar finns.

Skolminister Lotta Edholm (L) vill se fysiska böcker, penna och papper och ordning och reda i skolan. Samtidigt ska både betyg och skolpeng bli rättvisa.

Det framgår i Vi Lärares granskning av regeringens skolpolitik.

Lyssna på intervjun och samtalet

Men intervjun med skolministern finns även att lyssna på där poddar finns – precis som samtalet med de tre lärarprofilerna.

En fråga är om lärarna saknar kunskap om hur elever lär sig att läsa och skriva.

– Man vet att man lär sig bättre när man antecknar för hand i förhållande till att anteckna på en dator till exempel. Och jag menar ju att den kunskapen måste ju få genomslag också i klassrummen, säger Lotta Edholm i Vi Lärares intervju.

Fredrik Sandström, Maria Wiman och Filippa Mannerheim i samtalet kring regeringens skolpolitik. Foto: Jeffrey MacIntosh

Svenskläraren Fredrik Sandström menar att hon har en poäng.

– Man har glömt bort det här hantverket. Vad det innebär att kunna skriva, säger han i samtalet med Filippa Mannerheim och Maria Wiman.

– Det kanske var skitdumt att ta in Ipads till alla barn plötsligt från ingenstans och samtidigt: vi kan inte bara plocka bort det heller, säger Maria Wiman.

”Tillbaka till boken”

Filippa Mannerheim drömmer om en helt analog skola.

– Skriftspråket har blivit ett hinder för lärandet. Att läsa sig till lärande. Det är ju där vi måste hamna i alla ämnen. Tillbaka till boken, säger hon.

Samtalet handlar även om dokumentationshets, det orättvisa betygssystemet och om det verkligen är mer befogenheter som lärarna behöver.

Vilket betyg de tre lärarna ger regeringens skolpolitik? Det får du höra i samtalet.

LYSSNA!