Regeringslöftet till Maria Wiman efter krönikan: Ett lärarråd

Maria Wimans krönika i Vi Lärare ledde till att hon träffade skolminister Lotta Edholms statssekreterare David Lindberg (L).

Timmar efter att Vi Lärare publicerat Maria Wimans krönika kom en inbjudan från utbildningsdepartementet.
Nu har hon fikat med skolminister Lotta Edholms (L) närmaste man som lovar lyssna på lärarna.

Maria Wimans krönika handlar om att lärare och utbildnings- och skolministern borde samlas (”varför inte dricka kaffe?”) och prata skolpolitik. Den skolpolitik som lärare efterlyser.

Två veckor senare satt hon på utbildningsdepartementet tillsammans med Lotta Edholms politiske sekreterare David Lindberg.

– Han ställde väldigt många frågor och verkade insatt, men det känns inte som att politiker så ofta är ute i verkligheten. Och ska de komma ut i verkligheten så borde det vara längre tid, inte sitta och fika med lärare i en halvtimme. Att på riktigt få en känsla på vad jobbet går ut på, säger hon.

LÄS MARIA WIMANS KRÖNIKA HÄR

Därför har David Lindberg utlovat ett lärarråd, en grupp sakkunniga som kan ge sin syn på skolverkligheten och vad som krävs.

Som till exempel en ny USK (undervisningsskyldighet).

– Vi måste få reglerad undervisningstid. Nu är det bananas ute på skolorna och de pressar in hur mycket som helst i schemat. Sen pratade vi om de stora systemfrågorna, att marknadsskolan är ett monster som inte får fortsätta som den är, säger Maria Wiman.

Som menar att det verkar som statssekreteraren förstod.

– Han var väldigt intresserad av vad jag har att säga, men det som känns mest är att de måste börja kommunicera med oss. Inte lägga symbolförslag som faller i huvudet på oss, inte kortsiktiga avtryck och efter fyra år kommer det en ny regering som vill sätta sina avtryck, säger hon.

Skulle du vilja bli politiker?

– Som det är nu tar läraryrket 100 procent. Men jag tror att det vore sjukt bra att få in en lärare som pratar skolfrågor som inte bara lägger förslag utifrån teoretisk kunskap, för förslag som låter bra på pappret kan falla platt i klassrummet. Men kanske en dag för att få in klassrumspraktiken i politiken, säger Maria Wiman.

David Lindberg, statssekreterare, lovar att inrätta lärarrådet så fort som möjligt.

Vad var det som gjorde att ni bjöd in Maria Wiman?

– Jag läste hennes krönika och tänkte att ett möte skulle vara både trevligt och nyttigt. Det kan jag berätta att det också var! 

Vad får ni ut konkret av ett sådant möte?

– Att få in kloka perspektiv och synpunkter från en lärare, som utöver sin yrkesgärning också bevakar skolfrågor, blir en viktig inblick i skolans verklighet. 

Hur ska lärare i allmänhet få fram sina erfarenheter och synpunkter till er i regeringen?

– Jag uppskattar alla lärare som hör av sig, skriver debattartiklar, krönikor eller mailar. Vi möter också många lärare när vi är ute på studiebesök. Sedan så träffar vi givetvis Sveriges Lärare med jämna mellanrum, samt läser Vi Lärare. Jag hoppas att även många kommer ta chansen senare i ett lärarråd, svarar David Lindberg på mejl.

LÄS MER:

Maria Wiman: Ibland drömmer jag att ministrarna fikar med oss lärare

Maria Wiman: Gissa vad som hände efter min krönika om kafferep med politiker