Fackets uppmaning till lärarna om strejkvarslet

Kommunals strejkvarsel påverkar indirekt lärare som uppmanas att inte utföra uppgifter som normalt sköts av Kommunals medlemmar. Bilden från Kommunals demonstration 2003. Foto: Bildbyrån

Om fackförbundet Kommunal går ut i strejk nästa vecka kommer det att påverka många lärare runt om i landet.
Nu uppmanar Sveriges Lärare sina medlemmar att inte utföra några uppgifter som normalt sköts av Kommunals medlemmar.

Den 18 april klockan 07.00 lägger Kommunal ned arbetet på ett stort antal arbetsplatser.

Strejkvarslet gäller till stora delar personal inom yrkena kock, kokerska, måltidsbiträde och köksbiträde. Men även vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal, transportörer. 

Varslet innebär stridsåtgärder inom 132 kommuner, regioner och Sobonaföretag. Varslet innebär också mertids-, övertids- och nyanställningsblockad. Totalt omfattas cirka 750 arbetsplatser av strejken.

Det innebär i sin tur att lärarna kommer att påverkas indirekt och nu uppmanar Sveriges Lärare sina medlemmar att inte utföra några arbetsuppgifter som de normalt inte gör.

Väntar på besked

I Västerviks kommun har Sveriges Lärare 860 medlemmar och där har Kommunal varslat sina medlemmar på alla utom tre skolor och förskolor.

– Alla enheter från förskolor till gymnasiet omfattas. Vi vet inte ännu vilka konsekvenser kommer att bli utan väntar på besked från arbetsgivarna, SKR och Sobona, om vilka lösningar de har tänk sig, säger Margareta Wester, ordförande för Sveriges Lärare i Västervik.

Hon har satt igång arbetet med att informera sina medlemmar om vad som gäller och har uppfattat att lärarna står bakom Kommunals medlemmar.

– Vi står vid Kommunals medlemmars sida och tänker inte ta över några av deras arbetsuppgifter. Det är så den svenska modellen fungerar, att strejka är en rättighet, säger Margareta Wester.

Skolmat från foodtruck?

Hur eleverna ska få mat är däremot inte löst.

– Vi vet inte vilka lösningar arbetsgivaren har tänkt sig. Kanske kommer eleverna med matlådor eller så kanske de parkerar någon foodtruck utanför? Ingen vet. Det är först när arbetsgivare sagt sitt som vi kan ta ställning till det men ingen lärare kommer att servera mat, det är säkert, säger Margareta Wester.

Kommunals presschef, Robin Ljungqvist:

– Det är inte upp till oss att bedöma hur skolorna löser mat till eleverna. Men kommunen har ju fortsatt samma ansvar som innan, alltså att förse eleverna med mat, säger han. 

LÄS MER:

Sveriges Lärare säger nej till arbetsgivarnas slutbud

Medling kan bli nästa steg i avtalskampen: ”Sätter press”

Avtalet: Så fortsätter arbetet för bättre villkor för lärarna

Avtalskampen – här är parternas viktigaste krav

Stor guide: Avtalsrörelsen – så funkar den