”Sveriges Lärares hand ska upp i luften”

Manifestationen i Stockholm för snart ett år sedan samlades tusentals som protesterade mot nedskärningar. Foto: Sven Lindwall

”Skolsystemet i Sverige blöder pengar åt fel håll. Vi har larmat i över ett år och kommer inte sluta”, skriver företrädare för Sveriges Lärare Stockholm.

Stockholms skolor larmar. Igen. Den här gången har vi i Sveriges Lärare Stockholm även larmat om annat än att pengar saknas. Ett försök till att förklara marknadsskolan lades ut på Instagramkontot ”sthlmsskolorlarmar”. Hur överkompenseras friskolorna, varför är offentlighetsprincipen ett problem och hur fungerar fri etableringsrätt? Snark, kanske några känner. Vad håller facket på med, ska inte ni i stället fixa högre lön åt oss?

Jo, men vi måste också leka lite skola. Skolsystemet i Sverige blöder pengar åt fel håll. Det vore tjänstefel att bara skrika efter ökade anslag och inte försöka ändra systemet i grunden. Enligt utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning” ( SOU 2020:28) överkompenseras friskolorna i Sverige med 5 miljarder kronor. Per år.

Hanna Garberg.

Sveriges Lärare krävde 4 miljarder kronor till skolan i vårändringsbudgeten (och fick 500 miljoner) vilket betyder att politikerna prioriterar friskoleägarnas våffelstugor framför vår arbetsmiljö. Att säga ”gör om, gör rätt” till politikerna vore en underdrift.

Det var mäktigt

Vi vet att många är besvikna på det nya avtalet, det är vi också. Men det vi i Sveriges Lärare Stockholm fick uppleva under avtalsrörelsen var mäktigt. Många ville vara konfliktombud, det fixades listor med privata mailadresser och telefonnummer och vi ordnade en avancerad konfliktorganisation som skulle få en professionell släktforskare avundsjuk. Vi var redo.

Linn Santeson.

Strejka för strejkandets skull? Nej, vi är inga trotsiga tonåringar. Men att fortsätta i samma hjulspår med lokala dialoger som främsta vapen sinkar oss som fackförbund. Det är just därför folk är med i facket, för att vi ska vara starka tillsammans och att vi som kollektiv ska få bättre villkor. Inte för att arbetsplatsombuden ute på skolorna själva ska stångas mot rektorer med ”budget i balans” tatuerat i pannan.

SKR bär det största ansvaret för vår arbetssituation. Det är deras effektivitetskrav som får oss att gå på knäna och från knäna når man inte upp till elevernas bänkar. Som det enade, starka förbund som vi nu blivit (skulle bli?) måste vi ha mandat att säga stopp.

Kommer inte sluta larma

Sanna Olsson.

Sveriges Lärare Stockholm säger stopp på flera sätt. Vi anordnade en demonstration förra året som genererade en tilläggsbudget på 102 miljoner kronor. Vi följde upp med en politisk debatt under hösten och ytterligare en demonstration när budgeten skulle antas i november.

Instagramkontot ”sthlmsskolorlarmar” visade under februari incidentrapporter om hot och våld för att belysa nedskärningarnas konsekvenser och nu presenteras årets neddragningar på skolorna. Vi har larmat i över ett år och kommer inte sluta. Men det kan inte bara ligga på lokalföreningarna att driva opinion. Vi stöttar samtidigt Evas rehabprocess, tvistar om hindrade skyddsstopp och ser till att Mats schema ger en hållbar arbetsmiljö.

Höga förväntningar

Vi har höga förväntningar på det nya förbundet och dess kommunikatörer. Det har även våra medlemmar. Sveriges Lärares berömda hand ska inte knytas i fickan, den ska upp i luften. HÖK25 väntar runt hörnet. Det är dags att leverera!

Vi ses lördag 4 maj i Stockholm och i flera andra städer.

Hanna Garberg, huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Stockholm
Linn Santesson, huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Stockholm
Sanna Olsson, huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Stockholm

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS MER:

Lärarna i stor kampanj mot marknadsskolan: ”Systemfel”

30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”

Här protesterar lärarna mot ”döden för svenska skolan”

Lärarnas larm: Så drabbas vi av nedskärningarna

Elins ilska drog igång lärarnas manifestation

Efter lärarnas protest: Kommunen stryker sparkrav