Efter lärarnas protest: Kommunen stryker sparkrav

Sveriges Lärare Botkyrka samlades till manifestation mot besparingarna utanför kommunhuset i Tumba.

När Sveriges Lärare i Botkyrka samlades för att manifestera mot neddragningarna kom kommunstyrelsens ordförande Emmanuel Ksiazkiewicz (S) med löftet:
Kommunen drar tillbaka besparingskravet på 60 miljoner kronor på förskola och skola.

Som Vi Lärare tidigare rapporterat hoppades lärarna i Botkyrka att kommunstyrelsen skulle vända på klacken och stryka kravet på förskola och skola att spara in 60 miljoner kronor under 2024.

LÄS ÄVEN: Efter lärarprotesterna – besparingarna kan strykas

När Sveriges Lärare samlades för en manifestation för skolan under onsdagen kom beskedet: kravet dras tillbaka.

Glädjebeskedet

– Det blev ett vänskapligt avslut på manifestationen – men framtiden är långt ifrån säker. Vi vill se att de indragna besparingarna vänds till att man börjar satsa på skolan, säger Fredrik Lundin, ordförande för Sveriges Lärare i kommunen.

Fredrik Lundin.

På plats vid manifestationen, som är en i raden där Sveriges Lärare i hela landet reser sig för att protestera mot nedskärningar som resulterar i färre kollegor, indragna elevassistenter och bantad elevhälsa, fanns även kommunstyrelsens Emmanuel Ksiazkiewicz, utbildningsdirektören Anette Älmdalen, grundskolechefen Birgitta Zelezny-Ulvered, utbildningsnämndens ordförande Yasemin Ergül (S) och ledamoten Heidi Henftling (C).

Läget i kommunen är redan kärvt.

– Det är hög arbetsbelastning och vi skulle välkomna lokalt reglerad undervisningstid, reglerade barngruppsstorlekar, likvärdig planeringstid för förskolan och det fortsätter vi lyfta fram genom de olika skolformsföreningarna, säger Fredrik Lundin.

”När kommer satsningarna?”

De 60 miljonerna gör skillnad.

– Men när kommer satsningarna på 2025, 2026 och 2030. Hur ser det ut då, undrar han och det femtiotal personer som dök upp utanför kommunhuset.

Kommunstyrelsens ordförande Emmanuel Ksiazkiewics har sagt till Vi Lärare att det är en fråga om prioriteringar när det gäller att skona skolan.

– Men det finns luft på sina ställen, buffertar som vi lade inför Corona och kriget mot Ukraina. Men det handlar också om skarpa prioriteringar, säger han.

Kommunernas budget klubbas i november.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!

Varannan lärare orolig för ökat våld när det sparas på skolan

Lärare tvingas vikariera för varandra för att spara pengar