Åsa Fahlén: ”Jag är stolt över det vi åstadkommit”

STOLT ORDFÖRANDE. Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén ställer sig bakom valberedningens förslag: ”Bra om vi får så eniga beslut som möjligt.” Foto: Oskar Omne

Åsa Fahlén ställer sig bakom valberedningens förslag om efterträdare: Anna Olskog.
– Gör de bedömningen att det ska vara någon ny så köper jag det, säger hon.

Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand, som båda idag är ordförande för Sveriges Lärare, har stått till förfogande till posten som ny ordförande i förbundet. Men valberedningen går på en annan linje.

– Det känns lite konstigt men ganska okej. Jag tyckte att det var viktigt att ställa sig till förfogande inför ett nytt ordförandeskap om valberedningen ville ha kontinuitet så skulle det finnas alternativ, säger Åsa Fahlén.

Närmar sig målet

Hon är den ordförande som styrt dåvarande Lärarnas Riksförbund mot ett enat lärarfack i Sveriges Lärare.

– Vi hade ett enat förbund som gick in i detta och det är jag stolt över. Vi hastade inte, vi hade mycket debatt och olika åsikter. Men det skedde öppet, demokratiskt och respektfullt och det var bara några få som röstade emot, och det är jag enormt stolt över, säger Åsa Fahlén.

Själv valde hon fackligt engagemang när undervisningsskyldigheten togs bort 1995, och undervisningstiden ökade.

– Nu börjar vi närma oss målet att börja reglera igen, det är viktiga frågor för lärare. Jag är stolt över det och att det nu är en enad lärarkår som vill att staten tar större ansvar. Jag hoppas att jag varit en liten del av den rörelsen, säger Åsa Fahlén.

Viktigt för medlemmarna

Vad har Sveriges Lärare, och innan dess Lärarnas Riksförbund, kunnat göra bättre?

– Det är klart att vi inte lyckades nå ända fram när det gäller statligt övertagande, men Lärarnas Riksförbund valde att bilda ett nytt förbund tillsammans med Lärarförbundet och är närmare målet än någonsin. Det krävdes ett nytt förbund för att makthavare ska våga fatta ett sådant beslut, säger Åsa Fahlén.

Hon ser hur rikspolitiken glider mot strängare straff snarare än tidiga insatser.

– Man pratar för mycket om att åtgärda konsekvenser i samhället än att förebygga, mer pengar till fängelser och för lite till skolan. Vi ser hur mycket kommunerna måste skära ner, det drabbar våra medlemmar som får usel arbetsmiljö men det drabbar främst barn och unga som inte får den utbildning de har rätt till. Samtidigt finns förslag som går i rätt riktning, att reglera barngruppernas storlek, planeringstiden. Var det landar vet vi inte men det är viktiga frågor för våra medlemmar, säger hon.

Har kvar sin lärartjänst

Nu fortsätter arbetet fram till Sveriges Lärares allra första kongress 21–24 maj.

Anna Olskog.

– Det är superviktigt att det blir bra för den nya ordföranden och det hjälper jag till med så mycket jag kan, även om jag inte har en ny roll. Vi ska lämna kongressen med en bra känsla, både att vi behandlat den mängd motioner som kommit in och fatta beslut om dem, och att valen går till på ett demokratiskt sätt – och det är bra om vi får så eniga beslut som möjligt, säger Åsa Fahlén som har kvar sin lärartjänst i Göteborg.

– Jag hoppas att jag kan vara tjänstledig för att fundera. Jag trivdes jättebra som lärare, det är ett fantastiskt yrke, men jag behöver fundera på är hur lätt eller svårt det är att komma tillbaka till en arbetsplats när jag varit borta så länge. 

För Åsa Fahlén lockar ett lugnare tempo.

– Man lever verkligen med förtroendeuppdraget. Det kommer att kännas tomt, jag kommer att sakna många människor, jag kommer att sakna pulsen och de snabba puckarna. Samtidigt kan det vara skönt att ta det lite lugnt och umgås med mina döttrar och ta hand om mig själv, säger Åsa Fahlén.

Övre raden från vänster: Robin Smith, Pia Rizell, Anna Carlsson, David Gustafsson, Ellen van Lokhorst, Fredrik Andersson, Fredrik Björkman. Nedre raden från vänster: Glenn Castenbladh Rafors, Helena Dübeck, Ingrid Pihl, Madeleine Eriksson, Mia Kempe, Mikael Forsberg, Sandra Asp Axelsson.

Hela förslaget till ny förbundsstyrelse för Sveriges Lärare:

Förbundsordförande

  • Anna Olskog, mellanstadiet Umeå (kommunal sektor)

1e vice förbundsordförande

  • Robin Smith, gymnasiet Stockholm (privat sektor)

2e vice förbundsordförande

  • Pia Rizell, förskolan Örebro (kommunal sektor)

Förbundsstyrelseledamöter

  • Anna Carlsson, högstadiet Härryda (kommunal sektor)
  • David Gustafsson, lågstadiet Stockholm (kommunal sektor)
  • Ellen van Lokhorst, kulturskolan Värmdö (kommunal sektor)
  • Fredrik Andersson, högstadiet Sjöbo (kommunal sektor)
  • Fredrik Björkman, gymnasiet Malmö (kommunal sektor)
  • Glenn Castenbladh Rafors, SYV högstadiet Härryda (kommunal sektor)
  • Helena Dübeck, gymnasiet Uppsala (kommunal sektor)
  • Ingrid Pihl, högstadiet Piteå (kommunal sektor)
  • Madeleine Eriksson, högstadiet Jönköping (kommunal sektor)
  • Mia Kempe, lågstadiet Sigtuna (kommunal sektor)
  • Mikael Forsberg, specialpedagog högstadiet Gävle (kommunal sektor)
  • Sandra Asp Axelsson, förskolan Borlänge (kommunal sektor)

LÄS MER:

Hon föreslås bli Sveriges Lärares nya ordförande

Johanna Jaara Åstrand: ”Nytt ledarskap viktigt”

Så byggs pusslet till nya Sveriges Lärare: ”Helheten viktig”