Johanna Jaara Åstrand: ”Nytt ledarskap viktigt”

STOLT ORDFÖRANDE. Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand ställer sig bakom valberedningens förslag och ger sitt helhjärtade stöd till Anna Olskog som ny ordförande. Foto: Oskar Omne

Johanna Jaara Åstrand ger sitt helhjärtade stöd till Anna Olskog, valberedningens förslag till ny ordförande för Sveriges Lärare.
– Hon är en lugn, eftertänksam och djupt engagerad lärare som aldrig ger upp, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Ett klokt och modigt val”. Så beskriver Johanna Jaara Åstrand valberedningens beslut att nominera Anna Olskog, ordförande i Umeå, till posten som den allra första ordföranden för förbundet.

Johanna Jaara Åstrand, som fram till kongressen är ordförande för Sveriges Lärare tillsammans med Åsa Fahlén, är nöjd i dag.

–  Det var en enig valberedning och jag hoppas att det blir en lika enig kongress. Jag är glad över det förtroende jag fått under mina tio år som ordförande och för att så många ville nominera mig, men jag tror att både Sveriges Lärare och lärarkåren är betjänt av ett nytt ledarskap.

Planerar nya utmaningar

Efter tio år som lärarfacklig ordförande, först för Lärarförbundet, sedan för Sveriges Lärare tillsammans med Åsa Fahlén, planerar Johanna Jaara Åstrand för nya utmaningar.

Hon har hela tiden varit tydlig med att ett nytt förbund kräver nya ledare – trots att hon själv ställt sig till förfogande för ordföranderollen.

– Det handlar om symbolik, om nystart i ett läge då det krävs enormt mycket jobb för att möta de stora utmaningarna för Sveriges lärarkår ­– då är det viktigt med  ett nytt ledarskap, säger hon.

”Sveriges Lärare har kraften”

Först och främst behöver skolfrågorna återvinna sin politiska prioritet, menar Johanna Jaara Åstrand:

 – Idag står andra grupper i fokus, det handlar mer om strängare straff än om det förebyggande arbetet i förskola och skola, som är så centralt. Det krävs ett gediget påverkansarbete för att vända debatten, och den kraften har Sveriges Lärare, lokalt och centralt, säger hon.

Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén går till lärarhistorien som de två ordförande som efter decennier av närmanden lyckades forma ett enat fackförbund för Sveriges lärare.

– Jag är obeskrivligt stolt över att lämna över ett starkare, bättre och tryggare förbund än det jag tog över för tio år sedan. Jag är så tacksam och lycklig över vad jag fått vara med och påverkat: Lärarlönelyftet, Skolkommissionen, flera avtal men mest bildandet av Sveriges Lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ska ta tid att fundera

Anna Olskog.

Vad hade ni kunnat göra bättre?

 – Det vi inte lyckats med är att lösa orsakerna bakom lärarbristen med konkurrenskraftiga löner och hållbar arbetsmiljö. Lärares arbetssituation är hård drabbad av nedskärningarna och politisk bortprioritering, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon har haft en lång tjänstledighet från lärarrollen i Örnsköldsviks kommun och är vice ordförande för lärarorganisationen Education International.

– Nu ska jag ge mig tid att fundera på vad jag vill göra, för mig är det viktigt att få jobba med det som engagerar, mot mål, tillsammans med andra – då blir jag mitt bästa jag, säger Johanna Jaara Åstrand.

Övre raden från vänster: Robin Smith, Pia Rizell, Anna Carlsson, David Gustafsson, Ellen van Lokhorst, Fredrik Andersson, Fredrik Björkman. Nedre raden från vänster: Glenn Castenbladh Rafors, Helena Dübeck, Ingrid Pihl, Madeleine Eriksson, Mia Kempe, Mikael Forsberg, Sandra Asp Axelsson.

Hela förslaget till ny förbundsstyrelse för Sveriges Lärare:

Förbundsordförande

  • Anna Olskog, mellanstadiet Umeå (kommunal sektor)

1e vice förbundsordförande

  • Robin Smith, gymnasiet Stockholm (privat sektor)

2e vice förbundsordförande

  • Pia Rizell, förskolan Örebro (kommunal sektor)

Förbundsstyrelseledamöter

  • Anna Carlsson, högstadiet Härryda (kommunal sektor)
  • David Gustafsson, lågstadiet Stockholm (kommunal sektor)
  • Ellen van Lokhorst, kulturskolan Värmdö (kommunal sektor)
  • Fredrik Andersson, högstadiet Sjöbo (kommunal sektor)
  • Fredrik Björkman, gymnasiet Malmö (kommunal sektor)
  • Glenn Castenbladh Rafors, SYV högstadiet Härryda (kommunal sektor)
  • Helena Dübeck, gymnasiet Uppsala (kommunal sektor)
  • Ingrid Pihl, högstadiet Piteå (kommunal sektor)
  • Madeleine Eriksson, högstadiet Jönköping (kommunal sektor)
  • Mia Kempe, lågstadiet Sigtuna (kommunal sektor)
  • Mikael Forsberg, specialpedagog högstadiet Gävle (kommunal sektor)
  • Sandra Asp Axelsson, förskolan Borlänge (kommunal sektor)

LÄS MER:

Hon föreslås bli Sveriges Lärares nya ordförande

Åsa Fahlén: ”Jag är stolt över det vi åstadkommit”

Så läggs pusslet till nya Sveriges Lärare: ”Helheten viktig”