Dubbel vinst när kulturskolan turnerar med bokbussen

Thomas Kågström är pianolärare på Torsby kulturskola och initiativtagare till projektet.

Kulturskolan i Torsby ville hitta nya tillfällen då eleverna kunde få spela för publik. Och biblioteket ville få fler att besöka bokbussen. Så en gång om året slår de sina påsar ihop.
– Det blir en win-win, säger pianoläraren och initiativtagaren Thomas Kågström.

Det var något år före pandemin som Thomas Kågström fick idén när han var på väg hem från jobbet.

– Där stod bokbussen vid ett av sina stopp. Då slog det mig: Varför inte låta våra elever ha en liten konsert framför bussen?

Biblioteket tände direkt, man började planera för ett första försök våren 2020. Pandemin kom emellan men en dag i maj 2022 var det dags för premiär. Thomas Kågström och några utvalda elever följde med bussen och vid tre av stoppen tog de fram instrumenten för en konsert på cirka 15 minuter.

De tre stoppen som hade valts ut var Bada, Röbjörkeby och Oleby – alla inom någon mil från Torsby.

– Tanken var att eleverna skulle spela utomhus, men i Röbjörkeby blev vädret så dåligt att vi fick hitta en annan lösning, säger Thomas Kågström och skrattar åt minnet.

Där intill bodde nämligen en 90-årig dam som bjöd in den lilla orkestern och det 15-tal byinvånare som kommit för att lyssna på den.

– Hon bjöd på fika och det blev väldigt trevligt.

”Stimulerande utmaning”

Om ett par veckor är det dags för tredje årets lilla bokbussturné. Denna gång är det fyra tjejer i årskurs 6 till 9 som kommer att uppträda med sång, piano, flöjt och klarinett.

– Det har inte varit några problem att hitta elever som vill vara med och spela. Alla har tyckt att det varit väldigt spännande.

Hur har du valt ut eleverna?

– Det måste förstås bygga på att de verkligen vill. Och att jag bedömer att de klarar det. Alla är ju inte lika intresserade av att spela för publik.

Vad är syftet med att låta dem spela för andra än bara familj och vänner på avslutningar och julkonserter?

– Det kan vara en stimulerande utmaning att få visa upp sina kunskaper och sin spelglädje för en mindre publik som man inte känner.

Inte vana att erbjudas levande musik

Vetskapen om att Torsbys bokbuss numera erbjuder dessa konserter en gång om året sprider sig. I fjol började biblioteket göra filmer om de medverkande eleverna som lades ut på sociala medier före konserten. Man lät också livestreama ett av stoppen.

– Bägge dessa dokumentationer ligger kvar på bibliotekets Facebooksida och har setts av många. Inför årets konsert är samma marknadsföring på gång.

Många som lyssnat ute i byarna har också visat sin uppskattning, de är inte vana vid att erbjudas levande musik ute på gatan. Flera har rentav kommit till bussen bara för konsertens skull – och därmed kanske också lockats att låna en bok eller två.

Funderar ni och biblioteket på att göra detta mer än en gång per år?

– Jo, vi leker med tanken att hänga med bussen en gång på hösten också, i september kanske, innan det blir för kallt för att spela och sjunga utomhus.

LÄS ÄVEN

Så ska hon driva kulturskollärarnas viktigaste frågor

Här brassar eleverna loss med proffs

Så vill han blåsa nytt liv i orkestrarna

Musikalen som tar eleverna till högre höjder

Gamla musikläraren stolt över hyllade världsstjärnan