Gamla musikläraren stolt över hyllade världsstjärnan

Henrik Bergion var Ludwig Göranssons musiklärare på Musikgymnasiet De Geer i Norrköping i början av 2000-talet i en klass med flera ”exceptionellt talangfulla elever”.

”En ödmjuk kille med modet att fullfölja det han brann för”. Musikläraren Henrik Bergion har följt sin elev Ludwig Göransson från tiden på Musikgymnasiet De Geer i Norrköping till Grammy- och Oscarsstatyetterna i Hollywood.
– Han har sagt att jag är välkommen att hälsa på honom i Los Angeles.

Han är onekligen i ropet nu, kompositören Ludwig Göransson. Nyligen vann han en Grammy för sin musik till Oppenheimer, han ligger bakom ledmotivet till musiken i SVT-serien Historien om Sverige och nu på söndag har han chans att få sin andra Oscar.

Henrik Bergion har njutit av Ludwig Göranssons exempellösa framgångar sedan han hade honom som elev 2000–2003.

– Jag är stolt över att han har gått här och att vi tillsammans påverkat honom i en positiv riktning. Själv hade jag honom i improvisation, ensemble och kör.

Såg du hans talang tidigt?

– Jo, det gjorde jag, han var duktig på gitarr, hans huvudinstrument. Men det var svårt att sticka ut i den klassen, det var en årgång med exceptionellt talangfulla elever.

Det tror han också kan ha bidragit till Ludwig Göranssons framgångar.

– Han mötte bra motstånd här och fick bra spelkompisar. De peppade varandra.

Flera elever med imponerande karriärer

Hela fyra elever i klassen, däribland Ludwig Göransson, skrev kompositioner för Norrköpings symfoniorkester. Flera av eleverna har idag egna imponerande karriärer, exempelvis den prisade kompositören Emmy Lindström.

Och det var med sin gamla klasskamrat Per Gunnar Juliusson som han skrev musiken till den aktuella SVT-serien.

Henrik Bergion kan tänka sig ytterligare en förklaring till elevernas framgångar:

– Jag och mina kollegor komponerar och arrangerar en del musik själva och det ser mina elever. Jag tror att detta kan ha inspirerat Ludwig och de andra. Det handlar inte bara om vad man lär ut, men handlar också om vad man gör. ”Kan Henrik, så kan väl vi!”

Utvecklingssamtalen var något nytt vid den där tiden, i början av 00-talet, och han minns dem han hade med Ludwig Göransson.

– Många som går på musikprogram skriver låtar och musik där hemma också, men jag fick intrycket att Ludwig gjorde det mer än de flesta.

”Messar alltid tillbaka”

När han senare gick på musikhögskolan i Stockholm kom han med ett band till skolan för att spela för eleverna.

– Då minns jag att han sa att han drömde om att åka till USA och skriva filmmusik. Det är ju häftigt att han gör verklighet av sina drömmar.

Henrik Bergion gick i pension härom året. Vid avtackningen fick han en videohälsning från Ludwig Göransson med inbjudan till Los Angeles.

– Jag brukar gratulera honom till framgångarna och han messar alltid tillbaka.

Henrik Bergion kanske inte gör resan till Kalifornien, men han kommer med spänning att följa Oscarsgalan 10 mars. Tidigare har Ludwig Göransson vunnit för filmmusiken till Black Panther, den här gången har han chans med Oppenheimer-musiken som redan prisats på Bafta-galan, den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan.

– Jag kanske stannar uppe på natten och tittar.

Uppdatering 11 mars:

Ludwig Göransson vann en Oscar för bästa filmmusik under galan.

– Till mina föräldrar, tack för att ni gav mig gitarrer och trummaskiner istället för tv-spel, sa han bland annat i sitt tacktal.

LÄS ÄVEN

DiMaria: Tack för allt Riedel, nu är det vårt ärofyllda uppdrag att fortsätta förtrolla barnen med din musik

Tvålärarskap lyfter musikundervisningen

Nyexad musiklärare – finns inga jobb att söka

Debatt: Musiklärare, för guds skull, sänk betygen!

Så gör han musikskapandet tillgängligt för alla