Sjukskriv dig – då orkar du mer

20 procent av lärarna hinner aldrig återhämta sig, visar Gunnar Aronssons forskning. Foto: Getty
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Pressa dig inte.
Det är bättre att sjukskriva sig.
– Dagens sjuknärvaro kan vara morgondagens sjukfrånvaro, varnar forskaren Gunnar Aronsson.

Lärare är en av de yrkesgrupper som känner mest stress och press. Det gör att sjuknärvaron är den kanske högsta på hela arbetsmarknaden.

Det borde den inte vara.

För i värsta fall kan det sluta med att du går in i väggen.

Gunnar Aronsson, är en av dem som forskat mest om stress och press i arbetslivet och den som myntat just ordet, sjuknärvaro. Han är professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet.

Vad kan sjuknärvaro få för konsekvenser?

– Forskningen om sjuknärvaro är ett ganska nytt studieobjekt. Men det har gjorts en hel del studier den senaste tioårsperioden där man följt individer över tid och de visar att risken för såväl sämre framtida hälsa som ökad sjukfrånvaro ökar. Dagens sjuknärvaro kan vara morgondagens sjukfrånvaro. Det gäller dem som har relativt frekvent sjuknärvaro, säger Gunnar Aronsson.

Den gruppen har sällan fått den återhämtning som krävs, menar
Gunnar Aronsson.

Gunnar Aronsson.

– Läraryrket kan vara mycket stresigt där möjligheter till återhämtning mellan perioder av hög anspänning krävs. En lärarstudie vi gjorde visade att det fanns en grupp av cirka 20 procent som inte hade den återhämtning de behövde. Hög anspänning på dagen, inte avspända på kvällen, sov dåligt och var anspända redan innan jobbet gick igång på morgonen.

Men är all sjuknärvaro av ondo?

– Nej, att enstaka gånger vara på jobbet sjuk är inte förenat med några större risker i framtiden, säger Gunnar Aronsson.

LÄS MER:

Därför går många lärare in i väggen

Dokument: Den sjuka läraren

Läraren Carina föll ihop på golvet – var sjukskriven i sju år