Skolministern KU-anmäls för kopplingar till friskolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Nya skolministern Lotta Edholm (L) har kritiserats för sitt aktieinnehav och styrelseuppdrag i friskolekoncernen Tellusgruppen. Nu KU-anmäls hon av Socialdemokraterna.

– Sådana skolbolag som Lotta Edholm har ekonomiska intressen i när hon tillträdde som statsråd tjänar ju pengar på att det politiska systemet ser ut på ett visst sätt – att de inte får tuffare reglering och fortsatt kan ta ut vinst, säger S-ledamoten Åsa Westlund till TT.

Skolministern ägde aktier till ett värde av 93 000 kronor– ett värde som ökade när den nya regeringen presenterades.

Åsa Westlund (S).

Det beskriver Åsa Westlund (S) i anmälan till riksdagens konstitutionsutskott som att Edholm gör sig ett börsklipp på sin egen utnämning, och att det riskerar att skada hennes förtroende.

Åsa Westlund vill att KU ska granskar om allt gått rätt till.

– Jag tror Sverige behöver få upp ögonen ordentligt för den här typen av vänskapsband, säger hon.

När Skolvärlden en vecka före ministerutnämnandet frågar Lotta Edholm om hon har nytta av sina politiska kontakter i arbetet som styrelseledamot i en friskolekoncern svarar hon:

– Nej, inte i någon större utsträckning. Jag tyckte att det var viktig att det gick lite tid och satte mig inte i bolagsstyrelsen förrän ett år efter att jag avgått som borgarråd.

I samband med presentationen av de nya statsråden sade Lotta Edholm att hon ska sälja sina aktier i bolaget och lämna dess styrelse.