Hon lämnar friskolekoncern – och blir ny skolminister

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Fram till att hon utsågs till skolminister satt den nya skolministern Lotta Edholm (L) i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen.
– Jag kan skolans värld och vet hur ersättningssystemen fungerar i olika kommuner, sade hon i en intervju med Skolvärlden dagarna innan hon utsågs till statsråd.

Sedan hon 2020 lämnade uppdraget som Sveriges mäktigaste kommunala skolpolitiker – skolborgarråd i Stockholm – har hon arbetat som

  • Statlig utredare av språkutveckling i förskolan.
  • Konsult och delägare i byrån Teneliusholm som bland annat hjälper företag att vinna offentliga upphandlingar.
  • Styrelseledamot i den börsnoterade friskolekoncernen Tellusgruppen som hon äger 12 500 aktier i.
När det avslöjades att Lotta Edholm utsetts till ny skolminister steg värdet på Tellusgruppens aktie. I samband med presentationen av de nya statsråden förklarade Lotta Edholm att hon ska sälja sina aktier i bolaget och lämna dess styrelse.

”Spännande se friskoleföretag inifrån”

Ungefär en vecka innan hon blivit skolminister frågade Skolvärlden Lotta Edholm varför hon engagerar sig i Tellusgruppen. Så här svarade hon:

– Det är spännande att efter alla mina år i skolpolitiken se ett friskoleföretag inifrån. Det är del av skolvärlden som jag inte kunde så mycket om.

Varför valde de dig?

– Jag känner Bijan Fahimi (före detta L-politiker och bolagets huvudägare, reds anm) sedan länge, kände till Tellusgruppen lite sedan tidigare och tyckte att det var spännande. Det hade säkert varit intressant med annat bolag också.

”Jag kan skolans värld”

Vad får du i styrelsearvode?

– 5 500 kronor i månaden.

Vilken är fördelen för företaget att ha dig i styrelsen?

– Jag kan skolans värld. Jag vet hur man läser av elevströmmar, vad det finns för forskning på området och hur ersättningssystemen fungerar i olika kommuner. Ett problem i skolans värld är att det är väldigt disparat, vilket blir väldigt tydligt när man sitter i en friskola som har elever från många olika kommuner.

– Det är väldigt ojämlika förhållanden mellan kommunerna.