Lärare läckte nationella prov

Beklagansvärt – men inte brottsligt, säger Anders Boman på Skolverket efter att en lärare lagt ut uppgifter om nationella prov i en FB-grupp.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Skolverket riktar skarp kritik mot att uppgifter om nationella proven läckt i en öppen Facebookgrupp som riktar sig till lärare.
Beklagansvärt – men inte brottsligt, enligt Anders Boman, Skolverket.

LÄSTIPS: "Elever ska inte behöva betala nationella proven med sin hälsa"

En medlem i en öppen Facebookgrupp för lärare har publicerat uppgifter om årets nationella prov, vilket också uppmärksammats i sociala kanaler.

– Vi vet att det förts diskussioner mellan lärare i sociala medier på ett olämpligt sätt. Och det är naturligtvis beklagansvärt och vi har antecknat det som en incident, säger Anders Boman.

Så länge är provet hemligt

Nationella prov har en återanvändningstid på sex-åtta år, under vilken delar eller hela prov inte får spridas.

– Det är uppgifter man inte ska använda i undervisningen, eller ska exponeras eller diskuteras. Och det vet lärare, att de är sekretessklassade i ett antal år, säger Anders Boman.

Det är inte självklart att lärarnas diskussion kan utgöra otillåten spridning, eller att det är fråga om någon annan typ av brott.

– Vi likställer inte det här med sådant som hänt i historien, där prov har varit ute på vift, säger han.

MER LÄSNING: Yrkesetiska rådet: Då är det skadligt med lärare på sociala medier

Han är dock förtegen kring detaljerna runt händelsen.

– Att prata om innehållet gör att man blir en del av problemet, och når öron och ögon som inte ska få del av informationen. Men det viktigaste att tänka på som lärare, vilket 99,9 procent av alla lärare gör dagligen, är att tänka efter innan man kommunicerar något om nationella prov eller nationella provs innehåll, säger han.

Materialet kommer ändå att kunna användas.

– Vi har inga planer på att ta fram något annat material efter händelsen. Mig veterligen har vi inga uppgifter om skola eller huvudman.

Kan det bli fråga om disciplinära åtgärder?

– Spontant tänker jag att den organisation som den här läraren är del av borde fräscha upp sina kunskaper kring hur man ska tänka om ett material där det är väldigt ödesdigert om det blir känt, säger Anders Boman.

LÄS ÄVEN

Wiman: Det jag ser i Bonusfamiljen är en vuxen som kränker ett barn

Så ingrep hon mot elevernas näthat

Här är de största FB-grupperna för lärare

Så blev facebook en ventil för frustrerade lärare