Regeringen: Håll skolorna öppna så länge det går

Anna Ekström (S) vill att skolorna tar ett omtag med smittskyddsåtgärder.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde onsdagens presskonferens med att konstatera att smittspridningen i samhället går åt fel håll.

– Läget är allvarligt och risken för en tredje våg är stor. Skulle situationen förvärras har regeringen förberett för att kunna stänga ner delar av samhället. Förhoppningsvis behövs inte det. Det är inte läge att slappna av. Det får inte finnas trängsel någonstans över huvud taget, säger han.

Samtidigt planerar man inte att rekommendera fjärr- och distansundervisning i skolan. Flera regioner har rekommenderat att undervisning på högstadie- och gymnasieskolan bedrivs på distans efter sportlovet. Men regeringen menar att det är den sista åtgärd man vill ta till.

– Barn mår bäst och lär sig bäst när de är i skolan, säger socialminister Lena Hallengren (S) .

Utbildningsminister Anna Ekström (S) menar att det är läge för skolorna att se om det finns ytterligare åtgärder de kan ta till för att minska smittspridningen utan att för den sakens skull skicka hem eleverna.

– Vi har strävat efter att ha skolorna öppna så länge som möjligt. Men då gäller det att man jobbar på skolorna för att minska trängseln och det finns ganska stora skillnader mellan olika skolor där. Det är dags att göra ett omtag på skolorna och fundera över "vad kan vi göra för att minska trängseln?", säger hon.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten ökade befogenheter att sänka maxantalet personer som får vistas samtidigt i butiker, på gym, caféer och så vidare. Serveringsställen kommer från och med den 1 mars att behöva stänga klockan 21.30, oavsett om man serverar alkohol eller inte.

De här åtgärderna för att sänka smittspridningen ska också tillåta skolorna att fortsätta vara öppna.

– Om det behövs, tvekar vi inte att stänga skolor. Men skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström.