L-kommunalrådet: Därför ser jag eleverna som kunder

Bilden som satte igång reaktioner på sociala medier.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Bilden på Örebro-Liberalen Karolina Wallström, med texten ” ♥ Eleverna! Några av våra absolut viktigaste KUNDER!” delas flitigt bland lärare och politiska motståndare på sociala medier. Reaktionerna varierar från kommentarer som ”skäms” och ”groteskt” till rena personangrepp på avsändaren.

Den vanligaste reaktionen tycks dock vara ”Är detta verkligen på riktigt?”. Såväl SVT:s satirprogram Svenska Nyheter som Ung vänster pekas ut som tänkbara kuppmakare, alternativt misstänks Liberalerna i Örebro för att genomföra en medvetet provokativ PR-kampanj.

Den enkla sanningen bakom bilden är att det finns ett Liberalt kommunalråd i Örebro som vill förklara att kunder är det finaste som finns, och att eleverna i skolan förtjänar bättre än de får idag. Mindre än 24 timmar efter att bilden först publicerades är hon den förste att erkänna att hon inte uppnådde vad hon hoppades.

| Foto: Anders Nordqvist

– Jag hade nog tänkt fel om det här ordet kunder. Jag trodde att jag skulle kunna förklara det bättre, men det är ett rött skynke för många. Man kan nog se det lite som ett misslyckande, säger Karolina Wallström till Skolvärlden.

Hon är förvånad över den stora uppmärksamhet bilden fått, och ledsen över de kommentarer som går över gränsen.

– Jag förväntande mig inte de här reaktionerna. Jag har varit engagerad skolpolitiker i 15 år och det här tar fokus från vad jag försöker säga. Sen kan jag säga att jag känner mig sårad av en del som skrivs, att jag är en hemsk människa och liknande. Men det är klart att twitter är ju twitter.

Det var alltså inte en avsiktlig provokation att använda ordet kund?

– Nej. För mig är inte kund ett skällsord. Jag tycker ju att skattebetalarna har betalt för en skola som ska vara tipptopp på alla nivåer.

Bilden publicerades först på Liberalerna Örebros facebooksida tillsammans med ett längre textinlägg, där Karolina Wallströms (L) lägger ut texten om varför hon vill ”uppgradera” eleverna till kunder:

”Det handlar inte om att sälja något eller skaffa några andra vinster än att unga människor klarar skolan. Det handlar om att sätta fokus på att ge just varje elev rätt undervisning. Det handlar om att skapa incitament för att ingen elev ska lämnas efter eller hållas tillbaka.”

Texten fortsätter sedan att argumentera för att ett kundperspektiv på eleverna ger större incitament att se dem som individer och att se till att de lyckas i skolan.

– För mig är det ett kvalitetsmål. Att man säkerställer att alla elever får det stöd de behöver, det har väldigt lite med ekonomisk inning att göra, säger Karolina Wallström.

Det är ju redan huvudmannens ansvar att ge varje elev det stöd den behöver. Vad tillför det att använda företagsekonomisk terminologi?

– Jag försöker bara vara ärlig med att finns det en marknad så finns det kunder. Sen är ju jag Liberal, jag tror ju på vinster i välfärden, det är inget konstigt. Ibland har man inte ett fokus på att varje elev ska gå ur skolan. Man ser väldigt tydligt att friskolorna lyckas med detta – inte alla, men många. De har ju ett tydligt kundfokus. Det finns många slags kunder i världen, och för mig är kunder någonting fint.

Hur reagerar du på att många tror att det här är någon sorts skämt eller PR-kupp?

– Jag kan inte – lite naivt kanske – se vad som är det stora problemet. Jag förstår inte hur man kan tro att jag driver med skolan när jag vill göra den bättre. Sen får jag mycket plus av borgerliga väljare som har läst hela inlägget och förstår vad jag menar, säger Karolina Wallström.

Uppdatering: Under onsdagen har Liberalerna i Örebro bytt ut bilden och omformulerat texten på sin facebooksida. Nu heter det istället att eleverna och barnen är "framtidens viktigaste kravställare":