Lärarna: ”Vi betalar priset för regeringens budget”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hade inga glada överraskningar till skolan när hon presenterade vårändringsbudgeten 2024. Foto: Kristian Pohl

Inga mer pengar till skolan utöver den halva miljard som regeringen redan lovat – men nära tre gånger så mycket till fängelser. En felprioritering, menar Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

Nedskärningarna drabbar skola efter skola och Åsa Fahlén ser hur medlemmar och elever betalar priset.

– Kommunerna tar bort resurser, det finns inga vikarier, lärarna får vikariera för varandra. Det är inte en sjysst och likvärdig skola – och det blir svårt för medlemmarna att leva upp till kraven med de snåla ekonomiska resurserna, säger hon.

Vårbudgeten omfattar 17,3 miljarder kronor – varav en halv går till skolan ”för att minska risken att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för barn och elever att få den utbildning och det stöd de har rätt till” säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande.

”Drabbar många”

Det motsvarar knappa 3 procent av satsningarna.

– Det är inte på långt när de pengar som behövs och det är jättetråkigt eftersom det kommer att drabba så många, säger Åsa Fahlén.

Yrkesvuxenutbildningen får 167 miljoner kronor för att öka antalet platser med 2 000.

– Regeringens ensidiga satsningar på yrkesutbildning och nonchalans mot högskolan och dess nedskärningar är oroväckande. Högskolan behöver öronmärkta resurser för omställning, och fristående kurser har en viktig plats i utbildningsutbudet", säger Sacos ordförande Göran Arrius, till TT. 

Kravet: 4 miljarder

Sveriges Lärare krävde 4 miljarder till skolan, hälften för att kompensera för nedskärningarna, hälften för lärarlöner.

Runt om i Sverige planerar lärare demonstrationer, bland annat för att uppmärksamma nedskärningarna.

Centerpartiet ställer sig på samma sida och kräver miljarder till skolan.

– 500 miljoner i vårbudgeten, det räcker inte på långa vägar när för att möta skolkrisen, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl, till TT.

LÄS ÄVEN: 

De sågar budgetförslaget: ”Det är ingen satsning”

Lärarna i stor kampanj mot marknadsskolan: ”Systemfel”