Orka våren – sex tips för dig som redan är trött

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

2022 har inte direkt blivit en mjukstart för skolor och all personal. Många är sjuka och verksamheten ska hållas ihop. Redan trött och stressad? Här är guiden för dig!

Giorgio Grossi och Kerstin Jeding är ledande inom stresshantering och aktuella med två ljudböcker inom ämnet: ”Råd till dig som är stressad och trött” med  grundläggande råd utifrån forskning, varvat med övningar. Föredrar du enbart övningar finns andra ljudboken ”Övningar för dig som är stressad och trött”.

Här är sex av deras tips för dig som vill orka våren:

Prioritera bland alla saker

– Stresshantering handlar inte om att jaga mer, utan om att prioritera vilka av sakerna på jobbet och där hemma som du måste och vill göra. När det blir jobbigt och stressigt har vi ofta fördelat snett. Det är jättesvårt att prioritera och mycket lättare att säga ja än nej. Men tänk på att ett nej är ett ja till något annat. Du väljer då på ett medvetet sätt, säger Kerstin Jeding.

Ta pauser

– Så vad är en bra paus? Det är när du gör något annat – sitter du vid datorn är en bra paus att inte jobba mentalt. Titta ut genom fönstret, gör fem armhävningar, gå ut på tomten eller sopa rent trappan. Det är en mycket bättre paus än att kolla sociala medier privat. 

 ”Unitaska” mer

– Det är också viktigt att göra en sak i taget – ”unitaska”. En hel vardag kan nästan bli en mindfulness-övning om du kopplar av i det du gör för stunden. Ha sinnet och uppmärksamheten på samma ställe som händerna, säger Kerstin Jeding.

Skapa ”randiga” dagar

– När du kommit igång med mikropauser, känner du att intensiteten minskar. Nästa steg är ”randiga” dagar – med ännu fler pauser och mer återhämtning. Det handlar inte om total avsaknad av aktiviteter, utan att du väljer vilka och växlar intensitet i det du gör.

Betrakta dina tankar

– Ofta är det dina egna tankar som stör återhämtningen. Om du exempelvis är lärare kan det handla om att du tänker på uppgifter som du kanske ligger efter med, att du glömt ge feedback till någon eller inte svarat några föräldrar. I tankarna sker då problemlösning vilket kan generera stress, men också här finns strategier för verklig återhämtning. I boken går vi igenom konkret hur du gör.

Kom igång

– Det viktigaste är ändå att våga testa. Därför har det varit viktigt för oss att inte göra en självhjälpsbok som vi pratar in, utan det är mer som en podd med övningar. Du ska kunna komma igång direkt. Det handlar verkligen inte om att du ska göra mer, utan ändra din belastning – och ta ett råd i taget, säger Kerstin Jeding.

LÄS ÄVEN:

Ny metod för att minska stress

Stress bakom många dödsfall på jobbet