Gravida får rätt till coronaersättning

Efter regeringsbeslut som bland annat Lärarförbundet varit med och drivit på – har gravida lärare nu rätt till ersättning från graviditetsvecka 22. Foto: Adobe Stock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Gravida som riskerar att smittas av covid-19 när de är på jobbet och inte kan jobba hemifrån, får nu rätt till statlig ersättning.

LÄSTIPS: Regionerna tveksamma inför skoltester: ”Svårt”

Det betyder att gravida lärare får ta del av ersättningen ifall arbetsgivaren inte kan hitta lösningar där det går att jobba hemifrån.

– Utmärkt att regeringen agerat så snabbfotat, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

I ett inslag i SVT krävde hon besked av regeringen att även gravida ska ha rätt till ekonomisk ersättning om de inte kan vara på jobbet på grund av pandemin.

Nerringda

Upprinnelsen är att Socialstyrelsen i förra veckan rekommenderade att gravida mellan vecka 22 och 36 bör klassas som riskgrupp för covid-19, då kvinnor med en covidinfektion riskerar att föda för tidigt.

– Vi blev nerringda av oroliga medlemmar. Det finns ingen anledning att gravida ska behandlas annorlunda än andra riskgrupper och vi krävde att regeringen var tydlig med vad som gäller.

Den lösning som tidigare fanns till buds var att gravida lärare i riskzonen tvingades ta av sin föräldrapenning för att undvika att bli smittad i jobbet.

 – Helt orimligt. Vi kräver att gravida ska få ta del av riskgruppsersättningen från vecka 22, sa Johanna Jaara Åstrand i SVT.

Två dagar senare meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att gravida har rätt till ersättning från staten om man tvingas stanna hemma från jobbet, så kallad graviditetspenning.

LÄSTIPS: Nya testregler på jobbet – detta gäller för skolan

Kan sökas nu

Graviditetspenning är en särskild del av sjukförsäkringen som innebär att gravida kan få ersättning om man tvingas vara hemma av medicinska skäl. Ersättningen ligger för närvarande på max drygt 700 kronor om dagen före skatt och betalas ut av Försäkringskassan.

Det går att ansöka om ersättningen från och med nu.

LÄS ÄVEN

AVSLÖJAR: Nu ska Arbetsmiljöverket granska skolsmittan

Smittskyddsläkaren: ”Då är det dags för screening i skolan”

Wiman: VEM efterfrågar betyg från årskurs 4?