Ranelid: ”Jag var naiv under hela min skoltid”

Björn Ranelid är författare, talare, skribent, estradör och vigselförrättare. Foto: Anna-Lena Ahlström
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Han räknar alla sina fram­trädanden (3 800), han har gett ut 37 romaner – och han har fem fina titlar, minst. Björn Ranelids ­favoritämne i skolan? Matematik.

Aktuell med: ”Med min 37:e roman med titeln ”Bill Nilssons sista vita skjorta”. Syns också i Blocketreklamen och i diverse andra sammanhang. Jag har talat inför ungefär sju miljoner människor om jag räknar in all min medverkan i de stora tv-produktionerna.”

Mina bästa lärare: ”Dels Ingegerd Moding som undervisade min klass i biologi, dels Kjell Stiernholm som undervisade i svenska.”

Favoritämnen: ”Jag tyckte om matematik, svenska (modersmålet), gymnastik och träslöjd i grundskolan.”

Så här var jag som elev: ”Flitig och ­ambitiös.”

Den pinsammaste dagen under min skoltid: ”I korthet var det så att jag på eget bevåg skulle framträda och sjunga a cappella på en skolfest. Jag hade lånat en ljudförstärkare med mikrofon och jag var spänd och nervös inför mitt nummer. När det var dags för mig att stå på scenen och framföra Jerry Williams låt 'Twisting Patricia' så ­visade det sig att de tekniska hjälpmedlen inte fungerade. Det blev ett fiasko för mig.”

Mina betyg: ”Jag hade de högsta betygen i biologi, engelska, historia och svenska i grundskolan. I årskurs fem var jag bäst i klassen i matematik.”

Det här önskar jag att jag hade vetat i skolan: ”Jag kan inte finna något som jag borde ha vetat när jag gick i skolan. Jag var naiv och godtrogen under nästan hela min skoltid.”

Om jag vore skolminister: ”Så skulle­ jag sträva efter att få bort ­eller åtminstone minimera segregationen i det svenska skolväsendet.”