Läraren gjorde Elaine Eksvärd till författare

Foto: Jesper Anhede
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Elaine Eksvärd är en flitigt anlitad retorikexpert. Men hon är också starkt engagerad för barn som utsätts för sexuella övergrepp och debuterar i dagarna som barnboksförfattare.

Vem: Elaine Eksvärd, 39, författare och föreläsare.

Aktuell: Med vuxenboken ”Överlevare” och barnboken ”Trollkarlen Tyst och Vardagshjältarna” som ska lära barn att prata om svåra saker.

Läraren sådde ett frö i mig

Min bästa lärare: ”Carola Frankenstein, Bredängsskolan. När jag sa till Carola att jag ville jobba på Pressbyrån som vuxen, sa Carola: ’Det är inget fel på pressbyrån, men det är helt fel för dig. Jag har sett hur du vistas bland böcker och hur du tycker om att läsa dem, så jag har bestämt att du ska bli författare.’ Carolas budskap gick in och hon sådde ett frö och min första bok tillägnade jag Carola. Tack!”

Favoritämnen i skolan: ”Svenska och idrott, jag är rastlös och lugnar mig när jag får träna och skriva.”

Det hatade jag i skolan: ”Kemi och teknik, mest för att läraren inte förklarade relevansen utan konstaterade att jag inte hade förutsättningar för det.”

Så här var jag i skolan: ”En riktigt extrovert tuff tjej som snabbt lärde sig bli osynlig en period då jag blev mobbad.”

Umgicks jag helst med i skolan: ”Jag umgicks med coola personer för att överleva, men hade helst hängt med nördarna för de kändes snälla, smarta och roliga.”

Det här önskade jag att jag visste när jag gick i skolan? ”Att coola inte nödvändigtvis är smarta, snälla eller roliga och då inte värda att hänga med.”

Om jag vore skolminister: ”Då skulle jag tagit det för obligatoriskt att upplysa barn om de största brotten som begås mot dem, samt förklara vart de vänder sig om de är utsatta. Jag skulle berätta att om de får en dålig magkänsla inför en vuxen eller en elev, ska de lita på känslan och söka sig till en trygg vuxen och berätta.”