”Jag drömde om att bli rockstjärna”

Foto: Stefan Tell
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Efter sina framträdanden på Folkhälsomyndighetens presskonferenser fick han epitetet ”Pandemins ofrivillige Mr Darcy”. Här berättar biträdande statsepidemiologen om sin skoltid.

Lärare jag minns (och varför): Min lärare Inger Ben Taleb i lågstadiet, hon var varm och fin mot alla och höll koll på våra födelsedagar i många år efteråt! SO-läraren Christer Yllner i högstadiet som hade lektioner vi alla ville gå på för han var så engagerande. Min historielärare Edgar Samuel  i gymnasiet i Kanada, Han coachade oss fram genom samtal där han verkligen lyssnade på och lät oss vara med i diskussionen.

Läraren som förändrade mitt liv: Biologi­läraren i på min skola i Kanada, kanske puttade han mig över kanten så att det blev läkarprogrammet.

Det här drömde jag om då: Det varierade förstås genom åren, men i mellanstadiet att bli äventyrshjälte eller rockstjärna, men oftast att det skulle bli rast snart.

Det här hade jag aldrig lärt mig om det inte vore för min lärare: Träslöjd

Så skulle jag vara som lärare: Som Indiana Jones.

Vad jag önskar att jag hade gjort annorlunda i skolan: Varit mer uppmärksam på lektionerna så jag slapp trycka in allt kvällen före varje prov.

Vad jag önskar att mina lärare gjort annorlunda: Jag hade kanske lärt mig bättre av mer rörlig och varierad undervisning. Jag hade också önskat att jag fått lära mig studieknep och minnesteknik.

Favoritämnen: Historia och geografi

Mina betyg: Var bra!

Det värsta med skolan var, enligt mig: Alldeles för mycket tid sittandes i en skolbänk.

Det här önskar jag att jag hade lärt mig mer om: Livet.

Om jag vore skolminister skulle jag: Införa mer rörelse i skolan

Tre saker jag kommit på mig själv att tänka om yrkesgruppen lärare: Beundransvärda, viktiga och utarbetade.

Anders Wallensten

Ålder: 46.
Aktuell med: ”Hälsogåtan: Evolution, forskning och 48 konkreta råd” (Bonnier Fakta). 
Skolor jag gått i: Vasaskolan, Djursholms Samskola, Danderyds Gymnasium, Lester B Pearson United World College of the Pacific, Kanada.