Kända författarens gästspel i klassrummet gjorde avtryck

Bodil Malmsten besökte Mia Clases klassrum efter inbjudan från Mias favoritlärare Anders. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons/David Thunander
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Mia Clases svensklärare Anders lyckades övertala Bodil Malmsten att komma till en svenskalektion och läsa högt – något Mia inte glömmer.

“En lärare som har betytt mycket för mig måste vara the one and only – Anders Holme såklart! Anders brann för sitt ämne, svenska. Han var otroligt passionerad och det smittade av sig på alla. Tack vare Anders har jag läst alla klassiker, sett alla pjäser och blivit en fena på textanalys. Jag visste redan på den tiden att jag ville skriva böcker, och Anders uppmuntrade verkligen mitt skrivande. Vi har tyvärr ingen kontakt idag, jag tog mitt pick och pack dagen efter studenten och kom aldrig hem hem till Göteborg igen.

Ställde höga krav

Men jag vet att många av Anders elever höll kontakten med honom. Under den här tiden var jag en plugghäst. Jag gick på Rudebecks i Göteborg som på den tiden var en liten privatskola som ställde oerhört höga krav på eleverna. Jag led av mycket prestationsångest men minns ändå gymnasietiden som en väldigt spännande och lycklig tid. Ett speciellt minne måste väl vara när Anders lyckades övertala Bodil Malmsten att komma till klassen och läsa högt ur ‘Det är ingen ordning på mina papper’. Alla som någon gång har hört Bodil läsa högt vet att man aldrig glömmer det. Fantastiskt är ordet.”

Det här är Mia

Namn: Mia Clase
Ålder: 45 år
Yrke: Grundare av Food Pharmacy och författare till fyra böcker som sålts i hundratusentals exemplar och givits ut på 14 språk
Aktuell med: Boken Absolut Food Pharmacy