”Det vore ju förmätet av mig att tänka tanken att detta är ett fullkomligt haveri till förslag”, skriver Maria Wiman.

Centerpartiet har lagt fram ett förslag om att förkorta barnens sommarlov med två veckor. Detta skulle medföra att elevernas kunskapsnivå höjs och skolresultaten blir bättre!

Jag kan inte låta bli att konstatera att det tamejfan är magiskt vad lite extratid kan göra för en elev. Lovskolan för högstadieelever har ju till exempel visat sig vara en veritabel succé! Huxflux får elever som haft F i svenska hela högstadiet ett E efter blott två veckors undervisning med inhyrd vikarie (). Ja, succén med lovskolan är så fundamental att regeringen nu vill införa den också på lågstadiet.

Mer tid är för tusan bövlar svaret på det mesta. Se bara på regeringens förslag om mer undervisning i matematik och svenska – det kommer att lyfta barnens intellekt till nya rekordhöjder! Orka bry sig om kvalitet när det finns kvantitet liksom.

Tid är ju... gratis

Klart som korvspad att eleverna ska ha kortare sommarlov! Nemas problemas! Som lärare är det visserligen lite knussligt att få ihop planeringen för den ordinarie undervisningen som det är. Ja, det är också lite vajsing att hinna med efterarbetet och bedömningen om jag ska vara ärlig. Men men, vilka är vi att klaga när resultaten kommer att höjas? Vem behöver ens förberedelsetid, läromedel, speciallärarstöd, mindre elevgrupper, ventilation, tillgång till arbetsrum, raster och personaltäthet när vi alltid kan trycka in mer undervisning? Tid är lösningen! Halleluja.

Det sägs ibland att tid är pengar och aldrig har väl det uttrycket varit mer sant! Förslaget beräknas kosta inte mindre än fem miljarder sköna riksdaler! Det är bara att ösa stålarna ur skattkistan! Man skulle ju i och för sig i en parallell verklighet kunna pytsa in kosingen i att jobba förebyggande med att fånga upp elever i tidig ålder eller att se till att skolan är så full av personal att varje elev kan få precis den hjälp hen behöver. Men varför hålla på och krångla med sånt när man kan spendera ännu fler veckor på skolan med samma gamla personal i samma gamla elevgrupper? Briljant är bara förnamnet!

Nej nej, inte behöver vi lärare sommaren till att vila.

Inte ska jag vara en förbaskad partydödare och misstro alltihop. Det vore ju förmätet av mig att tänka tanken att detta är ett fullkomligt haveri till förslag. Nej nej, inte behöver vi lärare sommaren till att vila. Vi kör på som vanligt bara. Och är det något vi vet så är det att mer av samma automatiskt blir bättre. I dagarna visade förvisso ny forskning att all tid vi lärare lägger på fortbildning inte leder till några positiva effekter alls men vem har egentligen tid att ta till sig forskning? Att minska lärares arbetsbelastning, att ge oss faktiska förutsättningar att utföra vårt jobb, att reformera elevpengen, är bara fåfänga fjamseri-förslag när man faktiskt kan – tadaaa – utöka tiden.

Nu är räddningen nära

Eller nja, tiden utökas förresten inte. Det vet ju vi lärare smärtsamt väl. Det är ju egentligen bara så att fler och fler saker trycks in i den begränsade tid vi redan har här på jorden. Men vem pallar att tjafsa om lite timmar här och där? Vem orkar bråka om att många lärare jobbar 45-timmarsveckor (i den bästa av världar) just för att få sommaren på sig att bli människa igen?

Äsch, vi kör på. Två extra veckor kommer att förvandla alla små telningar till följsamma ljushuvuden i vår nedskurna skola där alla lösningar går ut på att pressa barnen hårt och låta lärare jobba mer för mindre. Tack Centerpartiet – nu är räddningen nära!