Då vill regeringen se lovskola för lågstadiet

Regeringens förslag om lovskola sågas av Sveriges Lärare.

Regeringens förslag om lovskola redan från lågstadiet får kritik.
– Lärare behöver mindre klasser, specialpedagogiskt stöd och fler kollegor, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.

LÄS MER: Här är nya regeringens skolpolitik

Skolminister Lotta Edholm lägger fram ett förslag om att lovskolan, som enligt Tidöavtalet ska påbörjas tidigare än årskurs 6, ska införas redan från lågstadiet.

Johanna Jaara Åstrand

Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand är kritisk.

– Regeringen motiverar satsningen på lovskola med att skolan ska bli likvärdig, det är så dumt. Att tro att lovskola ska kunna kompensera för de brister som finns och det omöjliga uppdrag som lärare står i – det är ett hån mot både lärare och elever, säger hon.

Därför vill regeringen se tidig lovskola

Statsbidraget i budgetpropositionen innehåller 100 miljoner kronor, bland annat till lovskolan.

– Sverige ska återupprätta en stark kunskapsskola. För att skapa bättre förutsättningar för fler elever att lyckas i skolan är tidiga insatser och mer undervisningstid avgörande. Nu gör regeringen det möjligt för skolorna att kunna erbjuda lovskola redan i lågstadiet. Det kommer bidra till att fler elever på sikt blir behöriga till gymnasiet, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.

Men Johanna Jaara Åstrand vill se helt andra åtgärder.

– Svensk skola saknar idag i runda slängar 20 miljarder kronor för att kunna hålla nuvarande nivå. Det behövs ett systemskifte i svensk skolpolitik – inte fler marginella åtgärder som varken är träffsäkra eller tillräckliga utan bara irriterar mer än det hjälper, säger hon.

Går förslaget igenom blir det fritt fram för huvudmän att söka anslag för lovskola för samtliga årskurser från och med 15 mars 2023.

LÄS ÄVEN: Vi Lärare möter skolministern