Undervisar ukrainska elever – spred rysk propaganda

Inläggen på lärarens Facebooksida var i huvudsak länkar till filmer och texter till ryska propagandasajter, publicerade efter Rysslands invasion i februari 2022.

En vikarierande lärare på Sfi-utbildningen i Linköping spred rysk krigspropaganda på sin Facebooksida.
Lärarens ukrianska elever som flytt från kriget protesterade.
Då fick läraren istället utökat förtroende av skolans ledning.

Upprördheten blev stor när eleverna på SFI-utbildningen på en skola i Linköping hittade flera inlägg på sin nya lärares Facebooksida. Inläggen pekade ut ukrainare som nazister och Ryssland som befriare, skriver Corren.

– Jag blev helt skräckslagen, inläggen gjorde mig oerhört upprörd. Min familj är fortfarande i Ukraina och jag hade hemska upplevelser vid krigsstarten när bomberna föll. Genom inläggen är den här läraren en del av det, säger en av eleverna till Corren.

Skolans reaktion blev inte den de önskade. Eleverna krävde att få byta grupp för att slippa möta läraren och fick dispens – några lektioner – men fick sedan veta att vikarien skulle undervisa dem en gång per vecka tillsvidare.

Publicerade efter invasionen

Inläggen, som i huvudsak var länkar till filmer och texter till ryska propagandasajter, var publicerade efter Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022.

Skolan har konsekvent låtit bli att svara på frågor om läraren och istället hänvisat till ägaren.

”Vi behandlar inte våra medarbetare eller våra elever utifrån deras åsikter, utan arbetar alltid genom att förankra våra demokratiska värderingar. Vi har ett aktivt värderingsarbete som innebär att respekten för olika personers åsikter är och ska vara grundmurad hos alla, skriver skolans verksamhetschef till Corren.

Så svarar läraren

Några elever har under perioden valt att byta skola, vilket inte tycks bekymra verksamhetschefen som skriver:

”Våra elevers trygghet är viktig för oss och det händer då och då att elever väljer att byta lärare – av många olika skäl – vi underlättar då detta på alla sätt.”

Läraren säger i en kommentar att anklagelserna är kränkande.

– Jag framställs som någon slags notorisk aktivist som systematiskt skulle sprida desinformation och propagera för kriget i Ukraina.

– Och allt detta för fyra–fem inlägg på min privata Facebook under våren 2022 och ett ytterst fåtal tidigare än så. Säkert 99 procent av mina inlägg handlar om helt vardagliga saker.

Så står det i skollagen

  • Enligt läroplanen ska skolan förmedla/förankra respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar.
  • Huvudman och rektor ska säkerställa att en lärare förhåller sig de styrdokument som finns.
  • Alla elever har rätt att känna sig trygga/få ett respektfullt bemötande av skolpersonal.

Källa: Skolverket

LÄS MER:

Irina flydde kriget i Ukraina – fick nytt lärarjobb i Sverige

Läraren spelades in av elev – fick fängelse och yrkesförbud

Ett år med kriget: ”På lektionerna glömmer jag det hemska”

Vi Lärares reporter vid ukrainska gränsen: "De har lämnat allt"