Lärarens reporter vid ukrainska gränsen: "De har lämnat allt"

Lärarens reporter Emma Olsson på plats i Polen för att tala med ukrainska skolbarn och lärare. Foto: Emma Olsson.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Läraren är på plats i Polen för att bevaka situationen för lärarna som just nu flyr kriget i Ukraina. Reporter Emma Olsson har under dagarna befunnit sig i Warszawa och är nu på plats vid gränsövergången Medyka dit många flyktingar tar sig. Under kommande dagar kan du följa hennes rapportering via Facebook och Instagram.

Här kan du följa reporter Emma Olsson och fotograf Adam Lach på plats i Polen

Instagram:@lararen_se

Facebook:@tidningenlararen

Vad gör Läraren och Lärarförbundet på plats i Polen?

– Läraren är här för att rapportera om hur polska lärarfacket ZNP arbetar, både för att ta hand om sina medlemmar och de ukrainska barn och lärare som flytt kriget. Stödet är dels väldigt konkret med mat och husrum, men också strukturellt som till exempel att underlätta för ukrainska arbetare att börja undervisa i Polen. Vi är också här för att möta människor som just nu flyr över gränsen i staden Medyka, säger Emma Olsson. 

– Lärarförbundet arbetar kontinuerligt med bistånd till lärarfack världen över.

Vilka är dina intryck?

 – Warszawa är som vilken europeisk storstad som helst, reklam och småhundar i pråliga dräkter. Men den ukrainska flaggan sitter överallt. På bussar och spårvagnar. Utanför skolor och butiker. Vi såg många hjälpcenter som samlar in kläder och barnvagnar till flyktingarna. Men det känns inte som kriget är nära.

– Vid gränsen mot Ukraina, i Medyka, dit vi precis kommit köar hela familjer till bussarna som tar dem till staden Przemyśl. Flera av dem med sina husdjur. En del av de vi träffar har inga planer därefter, andra är på väg till släktingar och vänner i Polen. 

Vad berättar människorna du träffar för dig?

– De vi har träffat har fruktansvärda erfarenheter av flykt. Timmar i bilköer med små barn för att ta sig över gränsen till Warszawa. De berättar att de har elever som flytt Ukraina, och en del elever som är kvar. Om de kan undervisa något alls, så sker det på distans. 

– Nu bor de sju personer i en liten lägenhet som polska lärarfacket ZNP äger. De drömmer om olika saker: att ta sig tillbaka, kanske redan i maj. Eller att åka till USA. De har lämnat allt. Familjer, hus, arbeten.

LÄS ÄVEN:

Fångade i kriget: Lärarnas vädjan inifrån Ukraina

Fackliga kravet: ”Uteslut dem”