Vilken lön kan jag få i Kumla?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Fråga: Jag ska flytta och söker förskollärarjobb i Kumla och Hallsberg. Jag har jobbat i förskola i över 25 år och tjänar i dag drygt 30 000 kronor.

Hur mycket bör jag kräva i ny lön?

Förskolläraren

Svar: I Kumla var medellönen för en förskollärare 27 200 kronor i månaden i november 2015, enligt den partsgemensamma statistiken. För den som var 45–54 år låg medellönen på 27 700 kronor i månaden och för den som var 55 år och äldre låg den på 28 400 kronor.

– Men du ska absolut inte lägga dig under din nuvarande lön. Mitt förslag är att du begär mellan 30 000 och 33 000 kronor, säger Simon Sidari, ordförande i Lärarförbundet i Kumla.

Han förklarar att lönerna hålls nere i Kumla, eftersom många förskollärare stannar kvar länge på sina förskolor. Nyexaminerade eller inflyttade kan dock få ut betydligt mer än medellönerna. Den högst betalda förskolläraren i Kumla har 34 000 kronor.

– Eftersom det inte är särskilt många sökande till de lediga tjänsterna finns det möjlighet att kräva en bra lön, säger Simon Sidari.