Är tjänstepension utan kollektivavtal lika bra?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Här svarar Lärarförbundets expert Britta Ljusberg på läsarnas frågor om pension.
Har du en lärarfråga till Fråga Experten? Skicka in den till redaktionen@lararen.se.

Fråga: Jag är erbjuden ett jobb hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal, men de säger att de ändå sätter av till tjänstepension. Är det lika bra?

Svar: I Lärarförbundets alla kollektivavtal ingår tjänstepension. Det är uppskjuten lön som din arbetsgivare sätter av till din pension. Tjänstepensionen är värd många viktiga tusenlappar i inkomst när yrkeslivet är över. Att tjänstepensionen är kollektivavtalad gör att det blir mer pension för pengarna. Arbetsgivarna och facken har tillsammans pressat ner de avgifter som pensionsbolagen tar ut för att förvalta pensionspengarna. Om du har tjänstepension utan kollektivavtal kommer du alltså att behöva betala mer för förvaltningen. Det kan, beroende på lönenivå, röra sig om hundratusentals kronor över ett helt yrkesliv, som du förmodligen hellre hade fått ut i pension.

Bolagen tar även ut en avgift om du vill flytta dina pensionspengar till ett annat bolag och i kollektivavtalad tjänstepension finns det ett tak för hur mycket det får kosta, ofta högst 800 kronor i engångsavgift. Utan kollektivavtal kan den avgiften blir mycket högre. Till tjänstepension hör även sjuk- och livförsäkring, som också brukar vara betydligt förmånligare i kollektivavtalen.

Fråga: Varför höjs pensionsåldern?

Svar: Medellivslängden i Sverige ökar sedan en tid tillbaka, vilket gör att det blir allt fler år som pensionen ska räcka till. Därför har riksdagen fattat beslut om att höja åldersgränsen för när man kan ta ut sin allmänna pension, samtidigt som man har rätt att jobba kvar längre än till 67. Att vi behöver jobba längre stämmer till viss del. Lärarförbundet anser att det även krävs att mer pengar betalas in till den allmänna pensionen. Den frågan driver facket tillsammans med många andra förbund. Dessutom förutsätter ett längre arbetsliv för lärare och skolledare att arbetsmiljön förbättras.

Hur får jag ett helhetsgrepp om min framtida pension?

Svar: Logga in på adressen www.minpension.se för att få en överblick. Där finns en sammanställning av vad du tjänat in både i allmän pension och tjänstepension. Kontakta även de bolag du har pensionsintjänande hos för att kontrollera att summorna stämmer.