Åsa Fahlén: "Ingen kan spela ut oss mot varandra"

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Lärarnas Riksförbund
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Under Lärarnas Riksförbunds förbundsmöte fattade man beslutet att säga ja till nya fackförbundet Sveriges Lärare. "Det känns mäktigt och allvarstyngt", säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

LÄS ÄVEN: Efter historiska "JA"-beskedet: Enorm glädje

Lärarnas Riksförbund röstade under lördagens förbundsmöte för en ny organisering för Sveriges lärare och skolledare. Likaså gjorde Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund under sina respektive kongresser.
Den 1 januari 2023 träder beslutet att bilda de nya fackförbunden Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare i kraft, och att samtidigt lägga ned de befintliga förbunden.

– Det känns mäktigt och allvarstyngt men jag känner mig energifylld efter dagens beslut, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Traditionellt sett har Lärarförbundet varit mer positiva till en gemensam organisering, och motståndet mot bildandet av de två nya förbunden som störst hos Lärarnas Riksförbund. Det hade räckt med en ganska liten minoritet inom LR för att fälla förslaget på dagens förbundsmöte.

Mycket av beskedet idag har vilat på hur det går idag på Lärarnas Riksförbunds förbundsmöte. Hur känner du idag när det är klart?

– Det kändes jättebra idag, vi hade en lång stund med många talare. Men det var egentligen ingen debatt, utan sista chansen att få säga vad man tycker. Allt som sades idag har sagts innan. Jag hoppas och tror, och har fått sådana vittnesmål, att det här har varit en process som man redan tidigare kunnat vara med och påverka. Det har varit transparent. 

Vad skulle du säga att Sveriges Lärare får för röst, jämfört med hur det ser ut idag?

– Vi har sedan ett tag tillbaka sett att vi har mer liknande åsikter än vi någonsin tidigare haft. Vi kan nu mer organiserat vara en enda röst i stora och viktiga frågor. Och ingen kan spela ut oss mot varandra. Det känns riktigt bra.

Vad ser du i din egen framtid?

– Jag sitter som ordförande för Lärarnas Riksförbund fram till årsskiftet och har sedan ett delat ledarskap fram till maj 2024. Vi ska sätta oss ner och prata om hur vi ska dela på det ledarskapet. Kongressen 2024 väljer en ny förbundsordförande och en ny styrelse. Jag känner just nu att jag vill kandidera, men det får tiden sedan utvisa. Just nu känner jag en stor energi.

Detta händer nu:

1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning. 
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.