Kommunen om Säpos varning: Extremt allvarligt

Hundratals elever saknar skolplats efter Skolinspektionens beslut att stänga friskolan Cordoba International School.

Bara tre veckor före jullovet måste Stockholms stad hitta nya skolplatser för flera hundra elever. Anledningen är Skolinspektionens oväntade beslut att stänga en friskola, sedan Säpo varnat om koppling till våldsbejakande islamism.

Det är Cordoba International School, med mer än 500 elever, som får sitt tillstånd indraget. Skolinspektionens beslut baseras på Säpos varning om att anställda och företrädare för ägarbolaget haft kontakt med våldsbejakande extremister och att eleverna riskerar att indoktrineras.

– Det är extremt allvarligt om det finns skolor där barn riskerar att radikaliseras och det är viktigt att Skolinspektionen agerar med kraft och stänger skolan, säger Stockholms skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).

”Klarar det”

När en friskola stängs blir det alltid hemkommunens ansvar att ordna fortsatt skolgång i en kommunal skola. Mer än 300 av Cordobas elever är skrivna i Stockholm, övriga i en eller flera grannkommuner.

– Detta ställer höga krav på de kommunala skolorna att bereda plats, men vi kommer att klara det, säger Emilia Bjuggren.

Förskolor granskas

Men Stockholms stad har hastigt också fått ytterligare en utmaning. Ett systerbolag till skolhuvudmannen driver nämligen två förskolor i Akalla och Kista med totalt 185 platser, och enligt Säpo riskerar även förskolebarnen att radikaliseras. Granskning av förskolor är ett kommunalt uppdrag.

– Förskoleförvaltningen fick information i går (tisdag) och inledde direkt en tillsynsutredning, säger Emilia Bjuggren.

Att Skolinspektionen inledde en tillsyn av Cordobaskolan beror på att Stockholms stad varslat om misstänkt bidragsfusk. Skolan hade tagit emot elevpeng för elever som inte fanns på skolan. Emilia Bjuggren efterlyser en systemförändring, där kommuner får mer att säga till om när friskolor etableras och ett nytt ersättningssystem.

– Man ska inte kunna etablera sig för att få loss pengar ur välfärden, eller av religiösa eller andra syften.

Kommer att överklaga

Ägaren till Cordoba International School kommer att överklaga Skolinspektionens beslut att stänga skolan. Myndigheten tog beslutet efter Säpos varning om koppling till våldsbejakande islamism.

– Det är en självklarhet att vi ska överklaga något som känns så väldigt orättvist, något som drabbar oerhört många barn, elever och familjer på sikt, säger Alm Education AB:s vd Ulla Parkkinen.

Enligt Ulla Parkkinen kom beskedet som en fullständig överraskning. Hon efterlyser också information om vilka personer som Säpo syftar på i sin varning. Enligt henne har det aldrig förekommit några tecken på våldsbejakande islamism i och kring skolverksamheten.

LÄS MER:

Två friskolor stoppas av Säpo: "Risk för radikalisering"

Efter Säpos larm – två friskolor tvingas stänga

Försvaret ska skydda svensk skola från främmande ägare