Skarpa reaktionen om hedersförtryck i förskolan: ”Förbannad”

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) går ut i skarpa ordalag om avslöjandet om hedersvåld – bland annat att flickor inte får bära kortärmat och kortbent i förskolan. BILD: Regeringskansliet/Linnea Tammerås.

Avslöjandet om hederskultur i Malmös kommunala förskolor får jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) att reagera.
– Det gör mig fruktansvärt förbannad, säger hon till Sydsvenskan.

Stadsrevisionen i Malmö har granskat förskoleförvaltningens arbete mot hederskultur i stadens förskolor, och ger underbetyg.

Lärare och rektorer gör nästan inga orosanmälningar, och intervjuer med medarbetare visar att barn separeras efter kön och att flickor inte får bära kortärmat ens när det är varmt ute. Det har Sydsvenskan rapporterat.

Nu reagerar jämställdhetsministern.

Ministerns skarpa reaktion

– Vi måste hålla en jättetydlig och rak linje i Sverige att all form av hedersförtryck måste bekämpas. Skolan och förskolan får aldrig bli en plats där hedersförtryck upprätthålls, säger Paulina Brandberg, till Sydsvenskan.

Problemet finns beskrivet i en forskningsrapport redan 2021.

Då utlovades utbildning för all skolpersonal, som varken genomförts överallt eller följts upp av förvaltningen.

”Välkomnar granskning”

– Jag välkomnar den här granskningen. Det vi nu har svart på vitt är vad som inte funkar. Vi har gjort mycket redan, men vad vi ser tydligt nu är att det tar lång tid att förändra de sociala problemen. Men det är ingen anledning att tappa fokus, säger Mohamed Yassin (MP), ordförande i förskolenämnden i Malmö, till tidningen.

De styrande partierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet ger nu i uppdrag till förvaltningen att gå igenom samtliga orosanmälningar från 2023.

– Vi behöver komma till botten med hur förskolepersonalen behöver stöd i att göra orosanmälningar, säger Mohamed Yassin, till Sydsvenskan.

Skolverket har sedan tidigare i uppdrag att kartlägga hedersvåld och -förtryck i skolan.

– Alla som jobbar i skolan ska veta exakt hur de ska agera när de ser hedersförtryck, säger Paulina Brandberg (L). 

LÄS MER:

Kritiken: Få anmäler hedersförtryck på förskolor

Så kan skolan motverka hedersförtryck

”Hedersförtryck är mer än en temadag”