Lärare löper mindre covid 19-risk än andra

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare löper mindre covid-19-risk än andra yrkesgrupper – och ur smittsynpunkt är förskolor och skolor en säker plats. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare bekräftat för Läraren.se att myndigheten ser över förekomsten av covid-19-drabbade bland lärare, förskollärare, lärare i fritidshem och andra yrkesgrupper inom skola och barnomsorg.

Nu visar siffrorna att förskola och skola är en säker plats att vara på – ur smittsynpunkt.

– Det är statistiskt säkerställt att lärare drabbas mindre, det är en tydlig statistisk skillnad mot andra yrkesgrupper, säger Anders Tegnell till Läraren.se.

”Klart mindre drabbade”

Grundskola och förskola har hållit öppet under pandemin. Och trots att lärare har svårt att jobba hemifrån och att hålla Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så är förekomsten av smitta alltså lägre i dessa yrkesgrupper.

– Jag skulle inte vilja säga att det är X antal gånger mindre än andra grupper. Men tittar man på hur ofta lärare dyker upp som sjukhusvårdade fall så är de klart mindre drabbade än andra, säger Anders Tegnell.

Vad beror det på?

– Att de vistas i en miljö där det är rätt liten risk för smittspridning. Det är den enda orsaken jag spontant kan komma på. Vår bedömning, som vi delar med ganska många i världen, är att barn är mindre smittsamma än vuxna. Så tillbringar man sina dagar med barn så har man lägre risk än om man tillbringar sina dagar med vuxna, säger han.

Vad har du för besked till oroliga förskollärare?

– Att den personen har en betydligt mindre risk att smittas på sitt arbete än andra har på sitt arbete, och förmodligen mindre risk att smittas på jobbet än på andra platser i samhället, säger Anders Tegnell.