Nya lärarprotester efter regeringens budgetbesked

Hjalmar Holgersson, Sveriges Lärare, vill uppmärksamma vårdnadshavarna på effekterna av den nuvarande skolbudgeten.

Beskedet om uteblivna statsbidrag i regeringens vårbudget innebär fortsatt oro i Göteborg – där lärarna planerar protester mot nedskärningarna.
– Att enbart vända det här på kommunal nivå går inte, säger Hjalmar Holgersson, Sveriges Lärare.

LÄS ÄVEN: Regeringens budget: ”Svek mot lärarna”

Sveriges Lärare i Göteborg larmar återigen om budgeten, som enligt uppgift kommer att leda till nedskärningar till höstterminen 2023.

I dagsläget saknas 60 miljoner kronor för utbildningsförvaltningen och 20 miljoner kronor för förskoleförvalntningen om de tjänster som planerats till hösten kommer att kunna tillsättas.

Det motsvarar ungefär lika många tjänster, enligt Hjalmar Holgersson, förhandlingsombud för Sveriges Lärare.

Fler elever för varje lärare

– Det kommer att bli fler elever per lärare, i en redan tajt situation, säger han.
Därför planerar Sveriges Lärare en manifestation den 25 maj, ungefär som den som planeras i Stockholm den sjätte samma månad.

–  Vi väntar på klartecken för manifestation, det är själva peaken. Men innan dess ska vi på olika sätt göra oss hörda i debatten – vi har varit med i lokalradio och Västnytt och förklarat effekterna av den budget som ligger, säger Hjalmar Holgersson.

I manifestationen deltar representanter för samtliga skolformer inom Göteborgs stad.

– Vi behöver göra detta gemensamt och hoppas på en stor demonstration. Vi kommer även att synas på gator och torg, men också i massmedia och på sociala medier. Vi vill uppmärksamma allmänheten och sätta tryck på politikerna för den ohållbara situation som de sätter oss och skolan i. Göteborgs politiker måste göra mer för att ge lärare resurser för att uppfylla kraven i skollagen., säger Hjalmar Holgersson.

Mellan 24 och 30 april kommer han och Sveriges Lärare även att engagera sig i Global Action Week, FN-initiativet för alla barns rätt till skola.

– Det kan låta förmätet att vi ska jämföra oss med andra länder som har mycket större sociala och ekonomiska utmaningar som spiller över i utbildningssektorn. Men vi följer den globala trenden och även om konsekvenserna ser olika ut så är mekanismerna de samma. I Göteborg i Sverige får vi sämre möjligheter att genomföra vårt uppdrag, säger han.

Hur kommer ni att märka detta?

– Vi kommer att öka på arbetsmängden för lärare och vi kommer att öka på den stress som lärare upplever. Och det kommer att spilla över så att elever inte får den hjälp de har rätt till enligt skollagen, säger Hjalmar Holgersson.

Vi Lärare söker representant för kommunstyrelsen i Göteborgs stad, med anledning av regeringens budgetbesked.

LÄS ÄVEN: Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt