Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt

Hanna Garberg, förtroendevald på Sveriges Lärare och en av initiativtagarna till kontot på Instagram.

Medan facket planerar en protestmarsch genom staden visar deras nya Instagramkonto upp konsekvenserna av nedskärningarna – skola för skola.
– Kommer det ingen tilläggsbudget ser framtiden dystopisk ut, säger Hanna Garberg på Sveriges Lärare.

Drygt 250 miljoner kronor är den beräknade förlusten för grundskolorna i Stockholms stad i år – ett svart hål som ser ut att sluka stora mängder lärare, specialpedagoger, socialpedagoger, elevassistenter och annan personal till hösten i form av uppsägningar och omplaceringar.

LÄS MER: Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

På Sveriges Lärares Instagramkonto @sthlmsskolorlarmar presenteras varje dag ett nytt vittnesmål om vilka konsekvenser nedskärningarna kommer att få:

”Grundskola, södra Stockholm. Neddragning: 9 lärare, 1 barnskötare”

”Grundskola, centrala Stockholm. Neddragning: 1 köksbiträde, 1 socialpedagog, 1 fritidsledare”

Och så vidare. Varje dag postas ett nytt inlägg från en ny skola.

Hot, våld och lärarflykt

– Vi vill upplysa medborgare och vårdnadshavare om situationen på ett enkelt och tydligt sätt. Det är en aktion av flera för att få till en tilläggsbudget och belysa problemet, säger Hanna Garberg, förtroendevald på Sveriges Lärare och en av initiativtagarna till kontot på Instagram.

Hon tror att skolan går mot en ”dystopisk framtid” om det inte skjuts till pengar.

– De problem vi har idag med bristande studiero, hot och våld kommer att öka, och arbetsmiljön kommer att bli helt ohållbar för både elever och lärare. Och jag tror att vi kommer se en flykt från jobbet.

Fackliga medlemmar beskriver en oro inför vad framtiden kommer att innebära för dem. De som inte själva placerats på listan för omplacering till hösten kommer istället drabbas av att kollegor och stödfunktioner försvinner.

– Många frågar sig hur de någonsin ska kunna orka om det blir värre, när de knappt orkar idag. Ta bildläraren som blivit fördelad att undervisa 500 elever i veckan. Hur ska den personen kunna jobba med extra anpassningar, formativ bedömning, kontakt med vårdnadshavare och så vidare? säger Hanna Garberg.

Planen för sthlmsskolorlarmar är att publicera ett vittnesmål om dagen fram till den demonstration som planeras till den 6 maj.

Vad vill ni åstadkomma?

– Att kommunen ger oss 250 miljoner kronor.  

– De flesta skolorna räknar med att de här förändringarna görs i sommar och i augusti kommer vi ha den nya tjänstefördelningen. Så än så länge finns det tid att stoppa det.

Politiker skyller på varandra

Hittills har beskedet från kommunen varit att det inte kommer några extra pengar, att kassan är tom. Istället hänvisar man till regeringen som man hoppas ska skjuta till pengar till kommunerna.

LÄS MER: Kommunpolitikern: ”Förstår att lärare är oroade”

– Kommunen skyller på regeringen och regeringen säger att det är kommunernas ansvar. Men när jag står med 33 elever i klassrummet utan stöd, hur hjälper det mig att politikerna kastar paj på varandra? Det vi står inför nu är en fullskalig katastrof, säger Hanna Garberg.

På kontot @sthlmsskolorlarmar finns också en länk till ett upprop för att stoppa nedskärningarna i skolan och skjuta till de 250 miljonerna som saknas. Efter en dryg vecka har den fått över 4 300 underskrifter.