Experten: ”Varför skulle det inte bli fler skolattacker?”

Olle Linton och Åsa Erlandsson är båda experter inom olika områden som rör våld och extremism i skolmiljö.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Åsa Erlandsson, författare och DN-journalist, blev inte förvånad när hon fick höra om attacken på gymnasieskolan Malmö Latin.
– Varför skulle det inte hända igen, säger hon i nya podden ”Läraren”.

PREMIÄRLYSSNA PÅ NYA PODDEN LÄRAREN!

Under det senaste året har fyra svenska skolor utsatts för attacker. Två lärare är döda, ytterligare två skadade. Läraren.se har också kunnat berätta om flera fall där polisen avvärjt hotande skoldåd.

I nya podden Lärarens premiäravsnitt deltar Åsa Erlandsson, författare till boken ”Det som aldrig fick ske” om skolattentatet i Trollhättan, och gymnasieläraren Olle Linton, grundare av nätverket Lärare mot rasism.

–­ Jag har varit i situationer där jag känt stark oro. Men det är de tysta eleverna som liksom går under radarn som gör mig oroad och som man bör ha koll på. Det är inte de klassiska bråkstakarna som är de farliga här, säger Olle Linton.

LÄS ÄVEN: ”Vi lärare står utan skydd”

När det gäller attacken på Källebergsskolan i Eslöv fanns flera varningstecken runt den nu dömde femtonåringen. Han hyste öppet rasistiska och homofoba åsikter och var sedan tidigare föremål för flera orosanmälningar, bland annat från skolans sida.

Säpo har tidigare sagt till Läraren.se att nätet är en grogrund för radikalisering.

Åsa Erlandsson efterlyser större ansvar bland föräldrar.

– Jag tycker att mammorna och papporna där ute måste steppa upp. Ingen får bli ”pojken i bubblan”. Låt din tonårsson gejma i vardagsrummet i stället för att isolera sig bakom en stängd dörr. Visa intresse för vad dina barn gör på nätet. Jag vill inte att nätet ska vara en frånkopplad zon i ungdomars liv. Vi vuxna måste försöka hänga med, säger hon.

LÄS ÄVEN: 

De tittade på mord och planerade skolattacker

Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”

Skolattack avvärjd – tonåring skulle döda