Säpo om skolattackerna: "Digitala plattformar en riskmiljö”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Efter skolattackerna – nu varnar Säpo för att digitala plattformar är en riskmiljö för unga som mår dåligt. Säpo, polisen och flera tunga organisationer mötte i dag företrädare för regeringen med anledning av de grova skolattackerna.
– Vårt huvudkrav är en nationell strategi för elevhälsan, säger Anders Lönn, chef för politik och påverkan hos Lärarförbundet, som var på plats för att ställa sina krav på regeringen.

LÄS ÄVEN:
Kraven på ministern efter skolattackerna: "Mer stöd – tidigt”

Säpo och polisen var några av aktörerna som samlades till möte hos skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S), tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).

Samtalet gällde de tre skolattacker som genomförts i Sverige under det senaste året. Två lärare är döda och två har blivit skadade på sina arbetsplatser, varav en allvarligt. Läraren.se har i dag också kunnat avslöja att en person sitter häktad, misstänkt för att ha förberett ytterligare en skolattack i Stockholmsområdet.

Lärarförbundets krav på åtgärder

Lärarförbundet pekade i mötet med ministrarna främst på två skarpa åtgärder. Först och främst en nationell strategi för elevhälsan:

– I botten ligger problemet med unga människor som inte mår bra. Och det betyder att elevhälsan måste förstärkas, finnas överallt och ha både kunskap och kapacitet i de här frågorna, säger Anders Lönn, chef för politik och påverkan på Lärarförbundet.

Den andra åtgärden är ett kunskapscentrum dit rektorer och huvudmän kan vända sig.

– Det här kan inte hamna i rektorernas knä. Det är svårt för rektorer att kliva in: en konstig teckning kan vara ett tecken, men det behöver inte vara det. Så det måste finnas någonstans dit skolledare kan vända sig. Nationellt eller för huvudmännen, men någonstans där man kan slå larm.

Varför funkar det inte att ringa polisen?

– De har kanske inte heller den kompetensen. De säger att de haft fokus på vad man gör när något väl händer. Och skolorna har blivit bättre på den typen av frågor. Men när det handlar om psykiskt mående är det många instanser inblandade, säger Anders Lönn.

En av deltagarna runt regeringsbordet vid torsdagens möte var Säpo.

Säpos kommentar om skolhotet

Myndigheten säger att digitala plattformar är en riskmiljö för individer som riskerar att radikaliseras. Samtidigt som de menar att radikalisering går fort och att kan vara svår att upptäcka.

– Flera attentat och andra våldshandlingar, inspirerade av våldsbejakande högerextremism, har planerats av minderåriga gärningsmän som radikaliserats online. I flera fall har Säkerhetspolisen sett en koppling mellan psykisk ohälsa och mottagligheten för propaganda, och vi ser i informationsflödet att fler unga tonåringar utrycker att de mår dåligt, refererar till terrorister och olika typer av attentat och uttrycker sin vilja att ”göra något”, skriver Kari Lutz, pressinformatör på Säkerhetspolisen i ett mejlsvar till Läraren.

LÄS ÄVEN:

Skolvåldet – tecknen lärare bör känna till

Expert: Orsakerna bakom skolattackerna

Experten: Våldet syns i tvåårsåldern