Nej i riksdagen – så går frågan om insyn i friskolor vidare

Utbildningsutskottet Fredrik Malm (L) om varför partiet röstade emot sin egen linje om offentlighetsprincipen.

Riksdagen röstar nej till förslag om offentlighetsprincip i friskolor – med 154 röster mot 152.

I nya Skolinformationsutredningen föreslår utredaren Ulrika Geijer att friskolor ska likställas med myndigheter, för att insynen ska öka.

Men parallellt har riksdagen röstat om samma fråga.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna har enats om ett krav på regeringen om att införa offentlighetsprincip för fristående huvudmän.

Därför säger L nej

Liberalerna har nyligen gjort en u-sväng i frågan, men röstade ändå nej till V/Mp/C/S-förslaget efter onsdagens riksdagsdebatt, med resultatet 154 mot och 152 för.

–  Vi sitter i en regering och vi har fått en utredning precis, den ska ut på remiss, vi vill invänta remissinstanserna och sen ta fram ett lagförslag, säger Fredrik Malm (L), ordförande i utbildningsutskottet, till Sveriges Radio.

Utredningen går nu på remiss.

– Det är beklagligt att regeringspartierna fortfarande röstar för att hemlighålla information om friskolor. Offentlighetsprincipen är den minimala garanten för ett demokratiskt skolsystem, säger Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Skolinformationsutredningen innehåller även en lättare variant av offentlighetsprincip, så kallad insynsprincip.

Utredaren varnar dock för att en sådan skulle göra det svårt att få ut uppgifter, men lätt för friskolorna att dölja information.

”Ingen anledning att vänta”

Sveriges Lärare vill också se offentlighetsprincipen för friskolor.

– Det finns ingen anledning för regeringen att dra detta i en långbänk, utan det är läge att agera så fort som möjligt, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande.

Men precis som i regleringsfrågan om maxtak i förskolan, har Liberalerna övriga Tidö-partier emot sig.

– Vi moderater är angelägna om att öka insynen i friskolorna. Samarbetspartierna är dessutom överens om att insynen ska öka. Nu har vi precis fått en utredning som tittat på detta, så vi kommer återkomma mer i detalj om hur en sådan reglering ska se ut, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Josefin Malmqvist, till Vilärare.se.

LÄS ÄVEN:

Sveriges Lärares krav: Offentlighetsprincip i friskolor

Statlig utredning: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Så ska insynen öka i alla skolor

DOKUMENT: Så vill ministern förändra skolan