Kritik mot sen corona-reaktion i Örnsköldsvik

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Rektorer, fackliga representanter och huvudmän håller nu täta möten för att diskutera tänkbara framtidsscenarion ifall coronasmittan skulle slå hårt mot Örnsköldsvik. Men de lokala skyddsombuden är kritiska till att det tog nio dagar att få till ett möte.

– Vi skrev ett brev till bildningsförvaltningen den 8 mars att alla inblandade borde mötas och diskutera framtiden med tanke på omvärldsutvecklingen, men först den 17 mars blev ett möte av, säger Camilla Adam, huvudskyddsombud på Lärarförbundet, Örnsköldsvik.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tillsammans med lokala ordföranden Johanna Holmström, och huvudskyddsombudet i Ö-vik, Camilla Adam längst till höger.

– Det är en väldig skillnad om en stor innerstadsskola som Höglidenskolan tappar fyra-fem lärare på grund av sjukdom, mot om en byskola med kanske totalt sju lärare skulle tappa fyra-fem lärare, säger Björn Eriksson.

Dialogen mellan alla inblandade är viktig och just nu arbetar man med att ta fram en lista över tänkbara åtgärder som kan behöva vidtas om läget blir svårt framöver.

– Det känns bra att diskutera konkreta frågor och väldigt fint att vi har en samsyn kring hur vi kan stödja varandra.