Därför stänger de skolorna – trots regeringens uppmaning

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton. Foto: Kristina Sahlén
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Regeringen är tydlig: skolorna ska vara öppna. Ändå stänger flera skolor.
– Jag inser att det kan upplevas som en gråzon, säger Kristy Lundström, skolchef på Stiftelsen Viktor Rydberg.

Trots rekommendationerna om att hålla skolorna öppna stänger nu kommunala gymnasie- och vuxenskolor i Uddevalla, och i Skarpnäck i Stockholm stänger ett högstadium.

Samtidigt stänger stiftelsen Viktor Rydberg sju skolor, och lägger över all sin undervisning på de digitala lärplattformarna till och med 20 april.

Bland de sju finns två skolor där hälften av personalstyrkan är sjukskriven, eller hemma med lättare symptom.

–  Styrelsens beslut grundar sig på att vi vill skapa en lugn situation och en gemensam hållbar lösning för alla skolor, så vi kan hjälpas åt. Vi vill gärna definiera det som att våra skolor är öppna, vi har lärarledda digitala lektioner på distans enligt schemat. Jag inser att det kan upplevas som en gråzon, men vi försöker följa Folkhälsomyndighetens rekommendation: om vi har studenter som uppvisar symptom så uppmanar vi dem att stanna hemma, säger Kristy Lundström, skolchef för Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.

Sofi Klang.

– Det måste du nog fråga dem som stänger om. En annan reflektion är att kommuner har en grupp av skolor som ligger nära varandra, de har skolor från förskoleklass till gymnasium. Det gör det lättare att samordna verksamheten, stänga enskilda avdelningar och flytta elever från ett ställe till ett annat, man kan använda personal på ett annat sätt. Vi har en skola i varje kommun utom i Stockholm, och man kan inte lätt flytta elever emellan, säger Kunskapsskolans Sofi Klang.

– Kanske. Det kan vara så. Det är fler som frivilligt valt den skolan. Men det finns också de som valt kommunala skolor och det blir stor påtryckning på de skolorna också. Det har nog mer med andra aspekter att göra, än att det är så enkelt som friskolor och kommunala. Det är också kommunala skolor som stänger. Uddevalla har stängt hela sitt gymnasium, och det är väl ingen välmående kommun på det sättet. Det är nog mer komplicerat än så, säger Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton.