Academedias vinst ger ägarna 185 miljoner

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Friskolekoncernen Academedia gjorde en vinst före skatt på 784 miljoner kronor. Styrelsen föreslår att 185 miljoner delas ut till ägarna.
– Vi måste ge ägarna ränta, säger vd Marcus Strömberg till TT.

Utbildningskoncernen ökade sin nettoomsättning för helåret med en miljard till 14,3 miljarder kronor. Academedias styrelse vill ge ägarna utdelning i form av 1,75 kronor per aktie, totalt 185 miljoner kronor. Det motsvarar 27 procent av vinsten och en utdelning som ligger i paritet med fjolåret.

I en skriftlig kommentar summerar Marcus Strömberg verksamhetsåret 2021/22 som ett av Academedias starkaste år någonsin. Antalet barn och elever ökade med 5,5 procent och omsättningen med 7,5 procent ”trots att vuxenutbildningssegmentet påverkades av återgång till mer normala deltagarvolymer”.

”Måste generera vinst”

Så här i valtider är utdelningen extra kontroversiell, båda lärarfacken och flera partier vill stoppa vinstuttagen helt. Marcus Strömberg säger till TT att det vore fel att inte tillåta vinster i välfärdsbolag. För att ett företag ska kunna fortsätta investera och utvecklas måste det generera vinst, menar han.

Marcus Strömberg.

– Vi kommer alltid att sätta eleverna först. Men vill man ha professionella och ansvarsfulla ägare i skolan så måste man gå med vinst. Man måste ge ägarna ränta på sina pengar, det är helt naturligt. Det man säger då man vill förbjuda vinster är nog egentligen att man inte vill ha företag i välfärden.

I intervjun framhåller han att privata företag som Academedia bidrar till att minska segregation.

– Vi har fler elever med utländsk bakgrund i våra gymnasieskolor. Vi har satsat mycket på yrkesutbildningar, det är en förklaring.

200 miljoner i skatt

Han konstaterar vidare att omkring 200 miljoner av de 784 miljoner som Academedia redovisar i vinst går i skatt och att det också är ”något man glömmer, att företag betalar tillbaka en del i skatter”.

Marcus Strömberg förklarar att han inte är särskilt oroad av kraven på vinstförbud och att han hoppas få fortsätta med verksamheten.

– Jag skulle önska en nykterhet i debatten.