Läraren nominerad till fyra tunga priser

Läraren nomineras för artiklar om lärares löner, grafik om betyg och avslöjandet om våld i skolan. Till vänster Lärarens chefredaktör Michael Jonsson, till höger Lärarförbundets Magnus Öhult.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

Lärarens framgångar fortsätter – och nu är redaktionen nominerad till fyra priser i prestigefyllda Swedish Content Awards.
– Det är jätteroligt. Det visar att samarbete lönar sig, säger chefredaktör Michael Jonsson.

Läraren, som ges ut av Lärarförbundet och produceras av Make Your Mark, har skördat stora framgångar efter den stora omgörningen 2020. Totalt har redaktionen prisats med sex medaljer (två guld, två silver, två brons) och är nu uppe i totalt 18 nomineringar i svenska och internationella branschtävlingar.

– Vi är såklart stolta över den uppmärksamhet vi får, säger chefredaktör Michael Jonsson.

Michael Jonsson

Michael Jonsson, chefredaktör Läraren.

– Men ännu roligare är att läsarna ger oss så fantastiskt fina siffror i olika mätningar och undersökningar, fortsätter Michael Jonsson.

Flera olika kategorier

Nu är Läraren nominerad i fyra olika klasser i Swedish Content Awards, och är därmed den mest nominerade av alla i tävlingen.  

Här är de bidrag som jurygrupperna nominerat:

  • Bransch – ideell verksamhet & Intresseorganisationer: Läraren: ”Min lön”. Lärarens kampanj tillsammans med Lärarförbundet.
  • Årets kundtidning B2C: Läraren: ”Min lön”. Ett specialnummer i två editioner, till två olika målgrupper.
  • Årets reportage: Läraren: ”Våldschocken”. Läraren avslöjar hur många lärare som misshandlas fysiskt av elever.
  • Årets infografik: Ämnesläraren: ”Raketbetygen”. En tydlig och fyndig grafik som visar betygsinflationen i alla ämnen.

Läraren skapade en specialutgåva av magasinet.

Kampanjen ”Min lön” tillsammans med Lärarförbundet visade på olikheter och orättvisor och engagerade Sveriges lärare. Drygt 300 000 personer läste artiklarna och drygt 30 000 följde länkarna till Lärarförbundet.

– Det känns genuint glädjande att få vara nominerad i så många kategorier tillsammans med Make Your Mark. Just ett ”tillsammans-arbete” har varit den starkast lysande stjärnan till dessa framgångar, säger Magnus Öhult, digital strateg på Lärarförbundet.

Magnus Öhult.

– Vi har tillsammans lyckats kombinera kreativ och viktig journalistik med ett smart värdeskapande digitalt verktyg som ger lärarna unika insikter om sitt löneläge och sin löneutveckling, fortsätter Magnus Öhult.

Han får medhåll av Lärarens digitala chef Markus Thunberg:

– Kul att ”Min Lön” kan få pris eftersom kampanjen visar hur effektfullt det blir när vi lyssnar på användarna och lyckas ge dem innehåll och tjänster de har verklig nytta av, säger han.

”Årets viktigaste”

Nomineringen till ”Årets reportage” visar en mörk och okänd sida hos Sveriges viktigaste yrkeskår.

För första gången gjordes en utförlig undersökning av risken för våld bland lärare till yngre barn, tolv år och nedåt, vilket resulterade i en rapport från Lärarförbundet.

Resultatet var skrämmande, den visade att varannan hade utsatts för våld.

– Det är kanske årets viktigaste publicering, säger chefredaktör Michael Jonsson.

Publiceringen fick ett stort medialt genomslag: TV4, SVT, Expressen, Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och många fler skrev om nyheten. Många kommenterade också på ledarplats. TV4 hade dessutom en lång intervju med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand om deras förslag på lösningar.

Raketbetygen.

”Årets infografik” är en nominering av Ämnesläraren för ett avslöjande reportage om det som faktiskt kan kallas ”bluffbetyg”. På ett åskådligt sätt visas hur allt fler elever får högre betyg i alla ämnen – utan att kunskaperna ökar.

Läs också:

Sex nomineringar till Läraren: ”Historiskt”

Läraren nominerad till europeiskt prestigepris

Läraren prisad i prestigetävling

Nytt guld – prisas för årets reportage

Efter två år – Läraren ökar med 548 procent

Läraren.se vinner prestigefyllt pris

Nya Läraren nominerad igen – till europeiskt kommunikationspris

Nya Läraren dubbelt nominerad till tungt kommunikationspris

Historisk uppgång för Läraren på Facebook