”Svårt men skitskoj” – allt om första året på lärarutbildningen

Studenterna Martin Ahlberg och Vendela Vicko pratar med programledaren Emma Olsson om hur första året på ämneslärarprogrammet varit för just dem.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

I nya avsnittet av Lärarstudentpodden får du som är helt ny student ett fullspäckat avsnitt om hur du klarar dig igenom första året på utbildningen.

Studenterna Martin Ahlberg och Vendela Vicko läser bägge ämneslärarprogrammet för gymnasiet med inriktning samhällskunskap på Stockholms Universitet. De gästar nya Lärarstudentpodden för att berätta om allra första tiden och för att dela med sig av smarta lifehacks för att klara första året.

Hur var det när ni började?

– Det var ganska svårt. Jag blev lite chockad av den höga nivån. Jag har velat bli lärare ganska länge men kastade mig bara rakt in i detta. Det var superkul men också mycket svårare än vad jag trodde, säger Vendela.

– Att plugga är faktiskt skitskoj. Det är just nu som man har en chans att lära sig en massa, säger Martin.

Nu är Martin och Vendela inne på andra året och senare i höst börjar första praktiken.

– Det känns läskigt men kul. Jag tror att jag kommer att skita knäck. Jag tänker att det är en helt annan värld i skolan. Jag kommer att få en chock. Jag är nervös för hur jag kommer att hantera mitt humör om eleverna kommer att vara stökiga, säger Martin.

Varför har ni valt att bli just lärare?

– Det handlar om ett djupt patos som jag haft länge. Jag vikarierade på lågstadiet för några år sedan och märkte att jag började brinna för de där ungarna. Det blev jobbigt att bara jobba med dem då och då. Jag kände att det var antingen eller liksom. Jag ville ägna mig åt de där barnen på heltid. När det är som bäst kan man ju ge barn och ungdomar ett verktyg att bli okej människor, säger Martin.

Vendela är inne på samma resonemang. Att yrkesvalet är nästan som ett kall.

– Jag vill ge någonting. Det låter klyschigt men världen just nu är i ständig förändring och jag vill göra något meningsfullt.

4 tips till första året på lärarutbildningen

4 tips från Martin och Vendela för att fixa första året:

  • Snacka med folk i pausen mellan föreläsningarna. Ställ frågor till klasskompisarna för att, på riktigt, förstå kurserna. Att snacka med folk gör även att du ökar ditt kontaktnät.
  • Ta med egen kaffetermos och matlåda om du inte vill bli ruinerad.
  • (Martin): Det är mycket plugg. På Stockholms Universitet hade de en introdag med studietips som var skitbra. Den lärde mig hur jag skulle göra dagsscheman för mig själv och lärde mig viss disciplin. Jag är väldigt strukturerad nu och det krävs för att jag ska klara studierna och få ihop livet.
  • (Vendela): Plugga tre timmar varje vardag. Det försöker jag göra och det räcker för mig. En kompis till mig sa att han läste tre timmar varje vardag under hela hans utbildning och det var det som gjorde att han inte missade en enda tenta.

Lyssna på Lärarstudentpodden här!