”Uppfriskande att han talar om skolans uppdrag”

Roger Akelius köp av Academedia har skakat om friskole-Sverige.

Reaktionerna på Roger Akelius planer för skolan lät inte vänta på sig.
”Uppfriskande” anser Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, om att den nya friskoleägaren pratar utbildning mer än vinst.

Roger Akelius har pratat om lärares möjligheter, om betyg, om mindre klasser – och om att slopa vinstutdelningen för att i stället på sikt börja ta ut skolavgifter.

Sveriges Lärare är emot aktiebolagsformen:

”Oavsett vem som står som ägare är aktiebolag inte en lämplig driftsform för skolverksamhet. Men det är samtidigt uppfriskande med en investerare som vågar prata om att ta bort avkastningskraven och fokusera på det som faktiskt är skolans uppdrag”, säger Åsa Fahlén i ett skriftligt svar till Svenska Dagbladet.

”Lägg ett bud på hela bolaget”

Att skippa aktieutdelningen och investera i verksamheten kan vara ett smart drag, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Det kan öka värdet på privata skolkoncernen Academedia.

Men är det ett filantropiskt projekt av Roger Akelius? Köp i så fall ut bolaget från börsen, lyder Aktiespararnas råd.

Roger Akelius besked om slopade aktieutdelningar har tolkats som att han har ett eget privat intresse av hur svensk skola bör bedrivas, närmast filantropiska idéer.

– Om det är så, ska Academedia inte vara på börsen. Då borde han lägga bud på hela bolaget, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Men han tror inte det är huvudspåret. Och att slopa aktieutdelningen till ägarna, vilket antas vara det huvudsakliga skälet till att aktiekursen dök efter att affären blev offentlig, behöver inte automatiskt vara dåligt, tvärtom:

– Det största värdet för bolaget kan vara att återinvestera pengarna i verksamheten, genom att investera i bättre produkter och tjänster, säger Joacim Olsson.

Skolministern sågar skolavgifter

Skolminister Lotta Edholm (L) sågar idén om skolavgifter.

”Alla elever ska ha likvärdiga förutsättningar och alla elever ska mötas av en skolverksamhet av hög kvalitet. Den generella välfärden ska värnas och stärkas”, skriver hon i en kommentar till TT.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson håller med Lotta Edholm om att skolan ska vara skattefinansierad, men tycker att affären är ett tecken på att skolsystemet bör förändras.

– Det är så konstigt att en viktig verksamhet med så många skolor och elever plötsligt kan hamna i händerna på nästan vem som helst, säger hon till DN.

”Tufft för honom”

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, är nöjd med dagens skolsystem.

– Det blir tufft för honom. Det förs ingen politik för en ändring av skolpengen i dag och det måste ju till en lagändring för att förslaget ska bli verklighet. Jag tycker att vi har all anledning att vara stolta över det skolsystem vi har, säger hon till TT.

Den slopade aktieutdelningen kommenterar Academedia på webben:
”När det gäller kapitalstruktur och kapitalallokering, exempelvis utdelning, så är det en fråga för samtliga aktieägare. Om utdelning ska ske beslutas av Academedias årsstämma efter styrelsens rekommendation enligt Academedias utdelningspolicy”, skriver kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

 

LÄS ÄVEN

”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”

51 lärare anmäler sig själva till Skolinspektionen: ”Förbannade”

Wiman: Här är ännu fler tecken på vår låga status som lärare