51 lärare anmäler sig själva till Skolinspektionen: ”Förbannade”

Läraren Elle Hellman är en av 51 som skrivit under anmälan till Skolinspektionen. Foto: Bildbyrån, Privat

Kampen mot nedskärningarna i Vindelns kommun har tagit en ovanlig vändning.
Lärarna anmäler sig själva till Skolinspektionen.
– Vi känner inte skam längre, det ligger på dem längre upp att lösa, säger Elle Hellman, klasslärare i årskurs ett.

Nedskärningarna i Vindeln, norr om Umeå, gör att låg- och mellanstadiet riskerar att behöva klara sig med två speciallärare för samtliga fem skolenheter. Men avstånden i kommunen är lika stora som elevernas behov.  

– Lärarna går i princip back i planeringstid och ska ändå anpassa mot svaga, starka, sva-elever, hjälpa resurserna. Arbetsmiljön är riktigt, riktigt dålig men alla klandrar sig själva, säger Elle Hellman, klasslärare i årskurs ett på Älvbrinkens skola.

Behoven är stora på skolans mellanstadium, vilket gör att en av tre speciallärare i kommunen behöver riktas helt och hållet mot årskurs 4-6.

De två andra speciallärarna ska täcka upp behovet för alla F-3 klasser i kommunens fem skolor. Men eftersom många elever behöver stöd har elever i förskoleklass prioriterats bort och en enda speciallärare täcker fyra byskolor.

Och nu ska en speciallärare sägas upp.

”Blir förbannad”

–  Vi har försökt gå alla vägar för att få politikernas uppmärksamhet, för att försöka få dem att förstå hur det står till i verksamheten. Man blir så förbannad, säger hon.

Resurspersoner anställs när läget är akut, men det är visstidsanställningar som avslutas när de löper ut.

Samtidigt bantas elevhälsan.

– Vi ser hur elevernas självkänsla dör ut bit för bit. De blir svikna. Sedan kommer föräldrarna och ifrågasätter skolsituationen och vi står i frontlinjen och ska bemöta det. Vi klandrar oss själva, varför lyckas vi inte? Och sedan får vi frågor om måluppfyllelsen, säger Elle Hellman.

Under januari låg snittalet för sjukskrivningar på 7,2 personer i veckan på Älvbrinkens skola.

– Till viss del är det sjukskrivningar, till viss del är det de som är på gränsen, till viss del vanlig VAB och vanlig sjukdom. I princip varje dag har vi lärare och resurspersoner som står och gråter i lärarrummet. Vi vet inte hur vi ska få det att fungera längre, säger hon.

Lärarna vikarierar för varandra

Kommunen saknar vikariepool och lärarna får vikariera för varandra.

Risk- och konsekvensanalyserna som gjordes inför de nedskärningar som kommunen verkställer beskriver hög risk för ökad psykisk ohälsa hos elever och personal, fler sjukskrivningar.

– Min man jobbar som verkstadschef. Jag beskrev för honom att det är som att de skulle ta bort verktygsskåp efter verktygsskåp för mekanikerna. Till slut ska tio mekaniker klara sig på två verktygsskåp, men arbetet ska vara lika noga utfört inom samma tidsspann och om de inte klarar det så är det deras fel, säger Elle Hellman.

Skrivelsen till Skolinspektionen blev lärarnas sista utväg.

– Det här har drivits fackligt under flera år, men man har ingen vilja att lyssna och förstå och det är därför vi gör uppropet, säger hon.

Föräldrarnas förståelse ökar

– Våra protester gör också att föräldrarna har fått en helt annan förståelse för hur illa ställt det är och hur lärarna far illa. Det är inte vi som har något att skämmas för. Det är beslutsfattarna som satt oss här som måste börja ställas till svars för det, säger Elle Hellman. 

Barn och utbildningschefen Lars Johansson säger till Vi Lärare att han vill avvakta Skolinspektionen och hur de agerar han uttalar sig.

– Våra rektorer arbetar utifrån de förutsättningar som finns, säger Lars Johansson.

LÄS ÄVEN: 

Efter nedskärningarna: ”Klart att riskerna ökar”

Forskaren: Röd tråd mellan besparingar och våld i skolan

Hyllade mattesatsningen hotas av besparingar

Elins ilska drog igång lärarnas manifestation