Forskaren: Röd tråd mellan besparingar och våld i skolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Det går en röd tråd mellan stress, utbrändhet och nedbemanningar till att oftare bli utsatt för våld.
– Det kan kanske vara så illa att de besinningslösa attackerna är lite som toppen på ett isberg, att det är den yttersta konsekvensen av dålig arbetsmiljö och besparingar i skolan, säger kriminologen Sofia Wikman.

Den 18-årige elev som mördade två lärare på Malmö Latinskola är dömd till livstids fängelse. Det är första gången en så ung person får ett så hårt straff och tings-rättens dom kommer att överklagas.

Innehållet i förundersökningen påminner om de andra dåden i svenska skolor.

  • Eleven är inspirerad av tidigare skolattacker, kända skolmördare och delar de andra gärningsmännens känsla av utanförskap.
  • Han har mått dåligt, haft personliga motgångar och sett skolan som en plats för hämnd.
  • En annan likhet är att lärare slagit larm om elevens beteende och att skolkuratorn velat att han skulle utredas professionellt för autism.
  • Någonstans på vägen har det dock tagit stopp.
Eleven har trots flera varningssignaler – senast samma dag som skolattacken inträffade påtalade en lärare att han betett sig underligt – kunnat genomföra mordet på lärarna.

I Skolvärldens partiledarintervjuer inför valet var politikerna, från vänster till höger, överens om att informationsglappet mellan olika myndigheter måste täppas till för att förhindra kommande skolattacker.