Hyllade mattesatsningen hotas av besparingar

Ämnesansvariga matematikläraren Natasja Pettersson säger att Törebodas tvålärarsatsning fungerar fantastiskt – för lärare och elever.

En fjärdedel av eleverna i Töreboda saknade godkända betyg i matematik – då införde kommunen två lärare på lektionerna.
– Det fungerar fantastiskt, säger läraren Natasja Pettersson.
Men nu hotas tvålärarskapet av det ekonomiska läget för kommunerna.

LÄS ÄVEN: Lärarmiljarder försvann: ”Anmärkningsvärt och ansvarslöst”

Våren 2022 lämnade var fjärde elev Centralskolan i Töreboda utan godkända betyg i matematik – vilket SVT har rapporterat.

Men i år är tanken att allt ska bli annorlunda, och sedan terminsstarten arbetar lärare två och två under lektionerna.

Så fungerar två lärare i klassrummet

— Vi täcker inte alla klasser med dubbla pedagoger, men det finns alltid dubbla vuxna. En tredjedel av eleverna på skolan har utländsk bakgrund och vi har utbildade språkstödjare där det inte går att ha två lärare av schematekniska skäl. Våra språkstödjare har dessutom utbildning inom teknik, biokemi eller ekonomi, säger ämnesansvariga matteläraren Natasja Pettersson.

Lärarna märker skillnad i klassrummet.

– Det är mycket lugnare i klassrummet. Vi kan nå alla elever. Alla får hjälp och vi blir inte så stressade. Elever som har mycket frånvaro kommer ifatt och vi lärare får stor hjälp av varandra. Vi får många idéer, och vi har utvecklat sambedömningen när vi kan jämföra med varandra, säger hon.

Väntar på betygen

Än så länge är det för tidigt att se några resultat i betygen.

– Progression mäts inte bara i kunskap. Vårt arbete handlar också om att ge eleverna trygghet som så småningom leder till ett betyg. Elever som saknar betyg i sexan kan gå ut godkända i nian, säger Natasja Pettersson.

Sveriges Lärares ordförande i Töreboda, Johan Berg, hoppas att kommunen kommer att fortsätta med mattearbetet på Centralskolan.

Än så länge är det oklart – med tanke på det tuffa ekonomiska läget.

– De kollar igenom tjänsteplaneringen igen och det är oklart om det kommer att leva vidare nästa läsår. Sedan är jag införstådd med ekonomin, det gäller inte bara Töreboda. Men om kommunen inte klarar det så vill vi se mer resurser till skolan, säger han. 

LÄS ÄVEN: 

Skolministern efter kritiken: ”Kommunerna ska freda skolan”

Miljardfiasko – nu skrotas Skolplattformen