Skolministern efter kritiken: ”Kommunerna ska freda skolan”

Skolminister Lotta Edholm (L) förväntar sig att kommunerna satsar på skolorna – trots krisen.
– Tuffa tider kräver tuffa prioriteringar, säger hon.

LÄS ÄVEN: Filippa Mannerheim: Läraryrket börjar bli farligt

Kommunerna larmar om nedskärningar och i Stockholm och Göteborg planerar Sveriges Lärare manifestationer i protest.

– Jag har full förståelse för att det är svåra tider i kommunerna. Men tuffa tider kräver tuffa prioriteringar, och jag förväntar mig inget annat än att kommunerna fredar skolan, säger skolminister Lotta Edholm i ett mejlsvar.

”Gör vår del”

Regeringen skjuter inte till mer pengar.

– Regeringen gör sin del, och ingen annan regering har lagt mer pengar på skolan än vi lägger 2023. Det är den största skolbudgeten den här generationen. Nu förväntar jag mig att kommunerna gör sitt. Samtidigt ser jag att det finns ett stort behov i kommunerna även framåt och regeringen kommer att återkomma i höst inför budgetpropositionen för 2024, skriver Lotta Edholm i ett mejlsvar.

I Göteborg säger skolkommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka att pengarna är slut.

­– Jag har full förståelse för att det är svåra tider i kommunerna. Men tuffa tider kräver tuffa prioriteringar, och jag förväntar mig inget annat än att kommunerna fredar skolan, säger Lotta Edholm.

David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare i Stockholm, kräver insatser.

– Vi är inte intresserade av pajkastning – medlemmarna bryr sig inte om ifall det är kommunen eller regeringens ansvar. Vi behöver pengar för att skolorna inte ska bli av med personal redan i augusti, säger David Gustafsson, har han sagt till Vi Lärare.

Så svarar ministern på lärarnas krav

Sveriges Lärare kräver att staten tar ett större ansvar för skolans finansiering. Ett förslag som Lotta Edholms parti står bakom.

– Det är ingen hemlighet att mitt parti – Liberalerna – ser behov av att förstatliga skolan. Där är vi inte än, men vi tar ytterligare steg i den riktningen under den här regeringen och utökar både statens styrning och satsningarna på skolan, säger hon.

LÄS ÄVEN:

Skolministern: ”Kommunen har massor med pengar”

Läraruppror i protest mot nedskärningar – varnar för flykt